Curtea Constituţională a respins cererea de suspendare a modificărilor aduse la Legea Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general
Alexandru Stoianoglo, procuror general

Curtea Constituţională a respins cererea de suspendare a acţiunii mai multor articole şi alineate din Legea cu privire la Procuratură, în redacţia din 24 august 2021, până la examinarea sesizării, care a fost depusă de procurorul general Alexandr Stoianoglo, transmite IPN.

Alexandr Stoianoglo a solicitat Înaltei Curţi suspendarea acţiunii legii până la soluţionarea în fond a cauzei. 

Potrivit Procuraturii Generale, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgenţă, ignorând procedurile de transparenţă decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, a experţilor în domeniu, precum şi opiniile instituţiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură. 

Pe 1 septembrie, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar la 3 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Modificările promovate vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară şi evaluarea performanţelor procurorului general, precum şi modificarea componenţei Consiliului Superior al Procurorilor. În conformitate cu procedura stabilită, Consiliul Superior al Procurorilor va examina raportul comisiei de evaluare a performanţelor procurorului general, după care va adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia din calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”. 

În cazul calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor îi va propune preşedintelui Republicii Moldova eliberarea din funcţie a procurorului general. 

De asemenea, s-a decis reducerea numărului membrilor în Consiliul Superior al Procurorilor, de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia şi al preşedintelui Uniunii Avocaţilor din rândul membrilor de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite