Curtea Constituţională examinează sesizările privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională analizează astăzi sesizările privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău
Curtea Constituţională analizează astăzi sesizările privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău

Curtea Constituţională examinează astăzi sesizarea liberalilor reformatori şi pe cea a comuniştilor privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Partidele au solicitat separat Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii acelei hotărâri a Guvernului.

Liberalii reformatori consideră hotărârea Guvernului drept o depăşire vădită a atribuţiilor executivului. Potrivit lor, la  29 mai, când a fost luată decizia de a anunţa concursul de concesionare a aeroportului, Guvernul era în demisie şi avea prerogative limitate, relevă IPN.

Liberalii reformatori notează că prin acea hotărâre Guvernul interimar a decis concesionarea pe un termen de 49 de ani a unui obiect strategic din domeniul transportului aerian al Republicii Moldova. „Practic decizia respectivă nu doar influenţează, dar şi condiţionează în fapt politicile Guvernului Republicii Moldova într-un domeniu strategic a cărui importanţă creşte continuu – aviaţia civilă pe o perioadă de 49 de ani”, se spune în sesizare.

Şi deputaţii comunişti menţionează faptul că Guvernul era în exerciţiu când a decis concesionarea aeroportului. Autorii sesizării mai menţionează că s-a desfăşurat un concurs închis. „Constatăm că sunt ignorate şi principiile fundamentale ale economiei de piaţă, cum sunt libera iniţiativă economică şi concurenţa loială. Derularea unui concurs închis încurajează concurenţa neloială, în detrimentul principiilor legale ale concurenţei”, se spune în sesizare.

Guvernul a concesionat aeroportul unei firme din Rusia pentru o perioadă de 49 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite