CSJ va examina recursul avocaţilor lui Traian Băsescu în dosarul „cetăţenia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Curtea Supremă de Justiţie a considerat admisibil recursul avocaţilor fostului preşedinte al României Traian Băsescu preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale din Moldova, de a examina posibilitatea anulării decretului preşedintelui Igor Dodon, prin care Traian Băsescu a fost lipsit de cetăţenia moldovenească. O decizie în acest sens a fost luată la o şedinţă, în lipsa părţilor, miercuri, 24 octombrie, transmite IPN.

CSJ în pagina electronică anunţă că recursul va fi examinat în fond într-o şedinţă care va avea loc la 7 noiembrie.

Vicepreşedintele PUN Ana Guţu a scris pe o reţea de socializare că CSJ poate decide la 7 noiembrie asupra uneia din trei soluţii posibile: fie lasă în vigoare decizia instanţelor inferioare, adică decretul lui Igor Dodon rămâne valid şi Traian Băsescu pierde cetăţenia RM; fie trimite dosarul înapoi la Curtea de Apel pentru rejudecarea cazului sau declară nul decretul lui Igor Dodon şi în aceste condiţii Traian Băsescu îşi va putea recăpăta cetăţenia Republicii Moldova.

Curtea de Apel Chişinău a respins la începutul lunii mai, ca fiind neîntemeiată, cererea de apel a avocatului Andrei Bivol, care a solicitat anularea decretului de retragere a cetăţeniei. Astfel, a fost menţinută în vigoare decizia primei instanţe, pronunţată la sfârşitul lunii ianuarie. Ulterior, decizia Curţii de Apel a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

Pârâtul, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, a declarat că Traian Băsescu conştient nu a comunicat autorităţilor moldoveneşti despre aflarea sa sub urmărire penală în momentul examinării cererii cu privire la acordarea cetăţeniei.

Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, a spus că fostul preşedinte al României a primit cetăţenia moldovenească în mod excepţional, pentru merite deosebite faţă de Republica Moldova. În acest sens, legea nu prevede obligativitatea prezentării unor acte relevante.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite