Secretarul Consiliului Europei, răspuns la solicitarea Zinaidei Greceanîi: Regulile de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituţie şi interpretate de CCM

Secretarul Consiliului Europei, răspuns la solicitarea Zinaidei Greceanîi: Regulile de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituţie şi interpretate de CCM

Parlamentul de la Chişinău

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burića, a comunicat marţi, 13 aprilie, că regulile de formare a Guvernului şi de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituţie şi interpretate de Curtea Constituţională. Declaraţia a fost făcută în contextul adresării făcute de preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a solicitat mediere în „conflictul instituţional” dintre Parlament şi preşedintele Maia Sandu.

Ştiri pe aceeaşi temă

În răspuns se subliniază că dizolvarea unui Parlament ales prin alegeri libere şi echitabile pentru exprimarea voinţei poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul şi litera Constituţiei.

Secretarul general face apel la simţul responsabilităţii tuturor instituţiilor şi tuturor părţilor interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituţională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate Statele noastre Membre.

Răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a fost remis Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a adresat Consiliului Europei cu solicitarea de a media „conflictul instituţional” dintre Parlament şi preşedintele Maia Sandu. Potrivit speakerului, Maia Sandu trebuie să revină „în câmpul constituţional” şi să desemneze un candidat la funcţia de premier, dar nu să solicite dizolvarea Parlamentului.

„Constatăm că în acţiunile Preşedintelui Republicii Moldova se atestă o tentativă de violare a obligaţiilor sale constituţionale ca putere neutră, fiind create blocaje instituţionale cu consecinţe imprevizibile pentru democraţie şi statul de drept. Considerăm acţiunile Preşedintelui Republicii Moldova ca fiind contrare Avizelor Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (de la Veneţia) nt. 886 din r9 iunie 2012, precum şi nr.954 din 24 iunie 2019. Considerăm absolut iresponsabilă tentativa Preşedintelui R. Moldova de a dizolva Parlamentul în condiţiile crizei pandemice fără precedent, dar şi în condiţiile existenţei voinţei politice pentru învestirea unui Guvern”, se spune în documentul semnat de Zinaida Greceanîi la adresa secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat luni, 29 martie, după ce a încheiat consultările cu toate fracţiunile parlamentare, în contextul a două tentative eşuate de învestire a unui Guvern, că au fost întrunite toate circumstanţele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Şeful statului a comunicat că a sesizat Curtea Constituţională pe acest subiect, iar dacă va primi avizul Înalţii Curţi, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Igor Dodon a declarat luni, 29 martie, după ce preşedintele Maia Sandu a anunţat că sesizează Curtea Constituţională privind dizolvarea Parlamentului, ca urmare a două tentative eşuate de învestire a unui Guvern, că socialiştii vor folosi toate instrumentele politice şi juridice pentru a nu admite declanşarea alegerilor parlamentare anticipate în plină pandemie.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a invitat artidele parlamentare la consultări pe tema dizolvării Parlamentului, ca urmare a imposibilităţii de a forma Guvernul pe durata a 90 de zile. 

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR consideră că nu există temei de dizolvare a Parlamentului atât timp cât există o majoritate parlamentară care vrea să învestească un Guvern. De partea cealaltă, experţii care o simpatizează pe Maia Sandu, dar şi reprezentanţii PAS consideră că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, odată ce au eşuat cele două tentative de învestire a Guvernului în timp de 90 de zile. 
 
Candidatul desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru, Igor Grosu, a venit joi, 25 martie, în faţa deputaţilor pentru a prezenta echipa guvernamentală şi programul de guvernare al Guvernului. Şedinţa Parlamentului nici nu a început bine, că deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR au părăsit sala plenului, iar preşedintele Legislativului a închis şedinţa din lipsă de cvorum. Astfel, a eşuat cea de-a doua tentativă de a învesti un Guvern.
 
Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că eşuarea învestirii Guvernului „este un circ regizat şi realizat de PSRM-ŞOR şi PAS. Potrivit lui, nici PAS, formaţiunea Maiei Sandu, nu a vrut să voteze pentru propriul Guvern, în speranţa de a provoca alegeri anticipate.
 
Liderul PDM, deputatul Pavel Filip, a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon după eşuarea învestirii Guvernului. Filip îi consideră pe cei doi principalii vinovaţi de criza politică din Moldova. 
 
Igor Dodon a reiterat că PSRM invită toate partidele la dialog pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei politice. Liderul PSRM a menţionat că este gata să semneze un acord cu formaţiunile politice parlamentare privind data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie organizate după depăşirea crizei sanitare.
 
Dodon a menţionat că ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, rămâne candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru.
 

Ministrul Justiţiie în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că Parlamentul nu va putea fi dizolvat, deşi aparent există circumstanţe de dizolvare, precum eşuarea a două tentative de învestire a unui Guvern şi depăşirea termenului de 90 de zile în care Guvernul putea fi învestit.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările