Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin: „Nu ne vom retrage muniţiile de la Cobasna în condiţiile în care Chişinăul şi-a înăsprit poziţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigori Karasin, viceministrul rus de Externe, susţine că „reglementarea transnistreană practic este blocată“ din cauza faptului că „Chişinăul şi-a înăsprit poziţia şi renunţă nu numai la înţelegerile convenite în ultimii 20 de ani, dar şi la deciziile la care s-au ajuns după deblocarea, în septembrie 2011, a negocierilor oficiale în formatul 5+2“.

„Ambele contingente militare – cel de pacificatori din Zona de Securitate, cu un mandat clar negociat, şi grupul operativ de trupe ruseşti care păzesc depozitele de muniţii de la Cobasna – sunt derivate din nereglementarea conflictului – situaţie pentru care ambele părţi, inclusiv Moldova, poartă răspundere. Muniţiile din depozite nu pot fi evacuate din regiune în condiţiile în care reglementarea politică practic este blocată“, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe pentru Agenţia Ria Novosti.

„Pentru partea rusă este inacceptabil orice încercare de a arunca umbră asupra eforturile de pacificare ale Moscovei“, mai susţine Karasin. Oficialul rus s-a arătat deranjat şi de accentele puse de reprezentanţii Chişinăului în ultima vreme care „susţin că «militarii ruşi nu au statut de drept» şi mai nu sunt «ocupanţi»“.

„Pentru noi este inacceptabilă o astfel de logică, ea contravine Acordului de prietenie şi colaborare dintre Rusia şi Moldova, încheiat în 2001 şi prelungit în 2011, dar şi atmosferei de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări, care s-a dezvoltat în ultimii ani“, a adăugat Karasin.

Ieri, Krasin s-a întâlnit cu ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Galbur, căruia i-a transmis „îngrijorarea Moscovei vizavi de planurile Chişinăului de a introduce modificări la regimul de trecere a liniei administrative de la „gradiţa“ cu Transnistria să nu afecteze interesele cetăţenilor ruşi“.

Luni, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că cineva doreşte să izbucnească un nou conflict în Transnistria, iar un grup de experţi şi lideri de opinie au cerut autorităţilor şi observatorilor internaţionali să fie vigilenţi şi să nu admita escaladarea conflictului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite