Cele 100 milioane de euro oferite Republicii Moldova de România, sub lupa guvernării şi a opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania si Moldova

Opoziţia şi guvernarea îşi exprimă recunoştinţa faţă de România pentru cele 100 de milioane de euro oferite Republicii Moldova în calitate de ajutor financiar nerambursabil. Reprezentanţii PAS spun că banii vor fi direcţionaţi spre proiecte de infrastructură, în special, în zonele rurale pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor de la sate, notează IPN.

De cealaltă parte, opoziţia cere ca acest ajutor să nu fie politizat, iar de fonduri să beneficieze toate localităţile, indiferent de apartenenţa politică a autorităţilor locale.

Acordul privind asistenţa financiară şi tehnică nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România cetăţenilor Republicii Moldova, urmează a fi aprobat în timpul şedinţei comune a Guvernelor celor două state. Acordul are o valabilitate de 7 ani, cu posibilitatea de prelungire încă maximum 3 ani.

„De data aceasta, aceste 100 de milioane de euro sau 2 miliarde de lei vor fi canalizate pentru nevoile cetăţenilor. Aceste 100 de milioane vor merge pentru drumuri, infrastructură locală, apă, canalizare, fiind vorba despre acel sat european pe care l-am promis în campanie electorală. Acest ajutor nerambursabil este dovada prieteniei şi relaţiei apropiate dintre Guvernul de la Chişinău şi cel de la Bucureşti şi această şedinţă comună de Guvern de vineri va fi, cu adevărat, un eveniment istoric”, a spus deputatul PAS, Mihai Popşoi, în cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune.

Reprezentanţii Blocului PCRM-PSRM se întreabă care este necesitatea organizării unor astfel de evenimente grandioase, într-o perioadă pandemică şi se arată convinşi că agenda şedinţei comune a celor două Guverne este una camuflată.

„Urmează să vedem cât de bine vor fi valorificaţi aceşti bani. Este puţin straniu faptul că tot Cabinetul de miniştri din România vine aici. Pe de o parte, e pandemie şi ţinem oamenii închişi în case, pe de altă parte, facem şedinţe comune. Probabil, au şi altă agendă decât acordarea acestor bani, fiind vorba în special de contextul regional, de securitate, de ameninţări. Pentru că până la urmă ce ai de discutat atât despre aceşti bani?”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

Reprezentanţii Partidului politic Şor cer transparenţă maximă la cheltuirea celor 100 de milioane de euro oferite de România şi solicită consultări dintre autorităţile centrale şi cele raionale privind destinaţia finală a banilor.

„Le sugerăm autorităţilor României să includă în acest proiect şi autorităţile publice locale. E bine că se discută cu autorităţile centrale, cu Guvernul, dar este indicat să se ia în calcul şi opinia autorităţilor locale, cel puţin cele de nivelul II. Să extindem formatul. Este inadmisibil ca să fie politizată această intervenţie financiară din partea României”, a spus reprezentantul Partidului Şor, Dinu Ţurcanu.

Preşedintele interimar al Platformei DA a mulţumit României pentru sprijinul constant şi necondiţionat acordat Republicii Moldova şi a cerut guvernării de la Chişinău valorificarea pe deplin a potenţialului acestui acord.

„România a fost alături de Republica Moldova mereu. Dacă au sau nu vreo contribuţie, la acordarea acestor bani, Guvernele de la Chişinău, mai puţin contează. Trecem printr-o perioadă dificilă şi vedem polemicile partidelor parlamentare, dar în egală măsură ei se fac responsabili de situaţia în care se află azi Republica Moldova. Unii pentru că au contribuit la jaful miliardului, alţii pentru că au gestionat prost situaţia în trecut, inclusiv prin faptul că n-au fost capabili să valorifice acest ajutor financiar din partea României, mult mai devreme”, a spus Dinu Plîngău.

Mâine, în timpul şedinţei comune dintre Guvernul Republicii Moldova şi cel al României mai urmează să fie semnat acordul privind construcţia podului peste Prut dintre localitatea Ungheni (Republica Moldova) şi Ungheni (România), acordul privind renovarea şi modernizarea podului Ghiurgiuleşti-Galaţi şi acordul ce vizează reducerea tarifelor de roaming.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite