Campania neagră împotriva lui Chirtoacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor duce pe faţă o campanie pozitivă în favoarea candidatei Zinaida Greceanîi, însă în paralel se desfăşoară şi o amplă campanie de denigrare a lui Dorin Chirtoacă. În această campanie paralelă socialiştii par a nu avea nici o implicare, însă ei fiind principalii beneficiari apare întrebarea dacă nu cumva sunt şi comanditarii ei.

Campania de denigrare a lui Chirtoacă merge pe mai multe planuri: de la clasicele metode de propagandă neagră, până la zvonuri neverificate lansate pe Facebook şi preluate apoi în mass-media clasică sau insinuări aparent inofensiv dar cu un mare potenţial toxic şi apeluri deschise la absenteism.

Fluturaşii sancţionaţi de biserică

La intrările bisericilor din Chişinău supuse Patriarhie Moscovei au fost răspândiţi în această săptămână mai mulţi fluturaşi în care Dorin Chirtoacă este desemnat susţinător al paradelor homosexualilor şi se face apel la cititori să o voteze pe Zinaida Greceanîi. Chirtoacă mai este acuzat că nu respectă sărbătorile ortodoxe pe stil vechi şi că ”prin viziunile unioniste şi exclusiviste” împinge la declanşarea unui conflict între Chişină şi Comrat, Bălţi, Tiraspol. Îndemnul final este ”So votăm o gospodină tradiţională la primărie, cu suflet de mamă, care are familie şi copii” – fiind limpede că beneficiara acestui manifest este Zinaida Greceanîi. Fluturaşii sunt asumaţi de asociaţia Mişcarea Creştin Ortodoxă din Moldova, iar Comisia Electorală Centrală a anunţat că va investiga legalitatea acţiunilor acestei asociaţii.

Îndemnul la absenteism

În paralel se desfăşoară o amplă campanie pe reţelele de socializare în care alegătorii sunt îndemnaţi cu diferite argumente să nu meargă la vot. O linie de argumentare susţine că nu ar exista nici o diferenţă între Chirtoacă şi Greceanîi, astfel că votul devine inutil. Altă direcţie a acestei campanii susţine că Dorin Chirtoacă a fost votat de fiecare dată pentru ”salvarea Chişinăului” şi că nu ar fi un dezastru aşa mare dacă ar pierde alegerile de duminică. Din nou, beneficiarul acestor îndemnuri este Zinaida Greceanîi.

Dezbaterea lipsă

Deocamdată nu a fost organizată o dezbatere în direct între Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi. Candidatul liberal a lansat cu câteva zile în urmă o invitaţie la o dezbatere în spaţiul public, însă Zinaida Greceanîi a răspuns că nu onora invitaţia, motivând că are deja o agendă stabilită.

Ieri a fost rândul Zinaidei Greceanîi să-l invite pe Chirtoacă la o dezbatere în central Chişinăului, însă primarul a răspuns că o aşteaptă pe contracandidata sa la o dezbatere televizată. „Foarte interesant, dezbaterile sunt deja stabilite de câteva zile pentru toată săptămâna, în fiecare zi la diferite posturi de radio şi de televiziune, şi în loc să fie onorate, ele sunt ignorate, refuzate, iar din senin sunt inventate „dezbateri” proprii... De fapt, evenimente electorale. Noi nu participăm la evenimente electorale ale socialiştilor”, a comentat Chirtoacă pe Facebook invitaţia la dezbateri lansată de Greceanîi.

 „Citez din ce a spus Zinaida Grecianîi: „Chirtoacă nu are de ce să-mi facă agenda. Eu nu l-am angajat în calitate de secretar ca să-mi facă agenda”. Deşi săptămâna trecută nu erau dezbateri organizate de presă şi ne puteam permite invitaţii reciproce. Acum să răspundem şi noi la fel: Vrea să fie Zinaida Grecianîi secretara mea ca să-mi facă agenda?”, mai susţine Chirtoacă.

Semnal către PLDM şi PD

Dorin Chirtoacă a lansat luni seara un semnal către PLDM şi PD anunţând că este posibilă formarea unei coaliţii de guvernare. „La nivel central se poate de format o coaliţie parlamentară pro-europeană din deputaţii PLDM, PDM, PL şi PREM, care să activeze sub îndrumarea UE, cu un procuror general independent, nu numaidecât din afara ţării, dar să fie independent şi ales cu implicarea UE. Ca să fie exclusă coruperea lui în cele mai răsunătoare cazuri şi nu numai”, a declarat Chirtoacă la postul de televiziune Publika TV. Vicepreşedintele Partidului Liberal s-a pronunţat împotriva alegerilor parlamentare anticipate. „Alegerile parlamentare anticipate ar însemna un laţ la gâtul Republicii Moldova. Din situaţia existentă , PSRM şi Renato Usatîi ar putea câştiga majoritatea parlamentară. Aceasta ar transforma Republica Moldova într-o nouă Crimee sau Doneţk. Dar sunt oameni care vor merge la vărsare de sânge pentru a nu admite acest lucru. Reacţiile vor fi mult mai dure decât acţiunile de protest ale platformei „DA”, a spus fruntaşul liberal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite