Aureliu Ciocoi: Secţiile de votare de la Tighina şi Corjova pot fi deschise doar dacă OSCE va garanta securitatea votului

Aureliu Ciocoi: Secţiile de votare de la Tighina şi Corjova pot fi deschise doar dacă OSCE va garanta securitatea votului

Premierul interimar Aurel Ciocoi

Premierul interimar Aureliu Ciocoi cere Comisiei Electorale Centrale să se asigure că deschiderea a trei secţii de vot, în localităţi aflate doar parţial sub controlului autorităţilor consituţionale, are acceptul misiunii OSCE, Comisiei Unificate de Control şi al pretinselor autorităţi de la Tiraspol, notează IPN.

Premierul nu vede o problemă în deschiderea celor trei secţii – două în municipiul Tighina/Bender şi una în comuna Corjova, Dubăsari – atât timp cât misiunea OSCE poate garanta securitatea votului pentru a nu se periclita întregul proces electoral.

„Oraşul Tighina este sub administrare comună. 95% din populaţia care locuieşte în municipiul Tighina sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Este crucial să fie consultată misiunea OSCE, care să vină cu reguli foarte clare în ce condiţii se desfăşoară scrutinul la aceste secţii. Trebuie să vedem dacă misiunea OSCE este gata să garanteze securitatea votului în aceste secţii”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Cu referire la secţiile de vot destinate diasporei, premierul spune că cifra de 146 aprobată de CEC nu a fost consultată cu Ministerul de Externe, entitate responsabilă de buna desfăşurare a scrutinului în străinătate. Mai mult, şeful interimar al Executivului crede că argumentul unor membri CEC privind lipsa acoperirii financiare pentru secţiile destinate diasporei nu e plauzibil.

„Aş pleda pentru o discuţie chiar şi în format închis între CEC şi MEIE pentru a stabili numărul necesar de secţii, inclusiv, în condiţiile precare financiare în care ne aflăm. Pentru deschiderea secţiilor în străinătate nu e nevoie chiar de atât de mulţi bani, pentru că întreaga structură logistică oricum o preia ministerul şi nu este nevoie de finanţare din partea CEC. CEC achită doar plăţile pentru membrii birourilor electorale. Sunt multe semnale care atestă că există multă lume care ar fi de acord să lucreze fără remunerare”, a spus Aureliu Ciocoi.

Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 146 secţii de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova din străinătate, cu 7 secţii mai mult faţă de hotărârea CEC aprobată iniţial. Decizia a fost contestată de mai multe formaţiuni politice la Curtea de Apel.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările