Aureliu Ciocoi: Dacă Guvernul în exerciţiu rămâne până la anticipate, bani pentru alegeri vor fi luaţi din fondul de rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AUrel Ciocoi, premier interimar
AUrel Ciocoi, premier interimar

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, spune că în lipsa unui guvern plenipotenţiar care să modifice legea bugetului de stat, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luaţi din fondul de rezervă. În acelaşi timp, premierul în exerciţiu dă asigurări că nu există restanţe la plata salariilor şi a pensiilor, informează IPN.

Aureliu Ciocoi nu exclude posibilitatea ca Executivul pe care-l conduce să-şi exercite atribuţiile până după alegerile parlamentare anticipate. Premierul în exerciţiu spune că dacă până la alegeri nu va fi învestit un Executiv cu atribuţii depline care să modifice legea bugetului, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luaţi din fondul de rezervă al Guvernului.

„Fondul de rezervă al Guvernului, la ora actuală, potrivit legii bugetului de stat este de 161 milioane lei. CEC a stabilit o cifră de 114 milioane pentru alegeri. Dacă facem o matematică simplă vedem că în fondul de rezervă, după alegerile anticipate, va rămâne puţin de tot. Fondul de rezervă se foloseşte pentru cheltuieli neprevăzute în legea bugetului, dar care sunt absolut necesare”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

Şeful interimar al Executivului spune că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale privind atribuţiile guvernului în exerciţiu. El aminteşte că actualul guvern nu poate negocia împrumuturi sau accesa fonduri din străinătate, ci poate doar menţine ţara pe linia de plutire.

„Pornind de la faptul că s-ar putea să avem în iunie alegeri anticipate, putem presupune că în vară nu vom avea exerciţiul rectificării bugetului, ceea ce înseamnă că va trebui să ne încadrăm în limita cheltuielilor bugetare care sunt stabilite în legea bugetului, adoptată în decembrie” a declarat prim-ministrul interimar.

Aureliu Ciocoi a dat asigurări că, în pofida crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, în prezent, nu sunt înregistrate restanţe la plata salariilor sau a pensiilor.

„Toate plăţile din trezoreria de stat s-au efectuat. Dacă există unele reţineri salariale, ele ţin de nivelul administraţiei publice locale. Din buget, plăţile 100% s-au efectuat”, a spus Aureliu Ciocoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite