Aureliu Ciocoi: Banii pentru anticipate vor fi alocaţi în tranşe

Aureliu Ciocoi: Banii pentru anticipate vor fi alocaţi în tranşe

Premierul interimar Aurel Ciocoi

Banii necesari organizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi transferaţi Comisiei Electorale Centrale în mai multe tranşe, a declarat Aureliu Ciocoi. Potrivit premierului interimar, Fondul de Rezervă nu dispune de suma totală de 125 de milioane de lei solicitată de CEC, iar din acest motiv Guvernul va aloca doar o primă tranşă pentru lansarea procesului, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sumele pentru alte cheltuieli, de exemplu pentru salarizărea funcţionarilor electorali, vor fi transferate mai mai târziu. Totodată, Aureliu Ciocoi a sugerat că suma solicitată de CEC ar fi exagerată.

„Am avut o şedinţă cu membrii Comisiei Electorale Centrale, în timpul căreia i-am anunţat că Guvernul nu are cum satisface devizul de cheltuieli solicitat de CEC în volum de 125 de milioane de lei. În prezent, în Fondul de Rezervă, pentru că exclusiv din Fondul de rezervă putem finanţa organizarea alegerilor, avem 98 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor a mai identificat bani şi, cu mare străduinţă, depăşim puţin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

„Vom transfera zilele acestea o parte din banii solicitaţi de CEC, urmând ca, în funcţie de necesităţi, să le trasnferăm sume adiţionale pe parcursul campaniei electorale. Important este să le dăm celor de la CEC o parte din bani pentru demararea proceselor organizatorice”, a spus Aureliu Ciocoi, adăugînd că, între timp, Ministerul Finanţelor va identifica surse pentru a nu lăsa ţara fără niciun leu în Fondul de Rezervă.

Din suma totală, CEC vrea să cheltuie 12 milioane de lei pentru achiziţii anti-COVID-19. Dar premierul interimar crede că suma destinată acestor achiziţii poate fi diminuată.

„Se va merge pe cheltuieli pragmatice, cheltuieli reale. O bună parte din cheltuieli reprezintă salariile membrilor CEC şi birourilor electorale, de asta în situaţia de austeritate bugetară în care se află Republica Moldova, putem oferi aceşti bani în tranşe. Sunt unele cheltuieli pe seama cărora uşor putem economisi, cum ar fi achiziţionarea materialelor anti-COVID, care pot fi puse la dispoziţia CEC din rezerva Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Anterior, preşedintele CEC Dorin Cimil a menţionat că, în eventualitatea în care va fi redusă suma necesară bunei desfăşurări a alegerilor, autoritatea electorală va fi nevoită să reducă din numărul secţiilor de vot destinate cetăţenilor din diaspora.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările