Audierile parlamentare ale lui Chiril Gaburici şi Sergiu Cioclea, respinse de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Majoritatea parlamentară de la Chişinău a respins joi, 22 noiembrie, propunerile privind audierea în plen a ministrului Economiei, Chiril Gaburici, şi a guvernarorului BNM, Sergiu Cioclea. Fracţiunea PDM şi PPEM nu au sprijinit iniţiativele venite din partea opoziţiei.

Propunerea privind audierea lui Chiril Gaburici pe subiectul situaţiei economico-financiare la întreprinderile de stat a fost înaintată de fracţiunea socialiştilor.

„Conform datelor CNA şi a altor structuri de drept, corupţia în cadrul acestor întreprinderi este foarte mare. Multe din aceste întreprinderi, înainte de a fi incluse pe lista întreprinderilor pasibile privatizării, au fost aduse la o stare foarte proastă economico-financiară, ca şi „Air Moldova”. Pe noi în special ne interesează situaţia cu întreprinderea „Barza Albă”, „Tutun - CTC”, care cândva a fost foarte profitabilă, aducea miliarde de lei de profit. Astăzi avem o întreprindere care este falimentată artificial pentru privatizare”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a precizat că întreprinderile de stat se afla în subordinea Agenţiei Proproetate Publică, care este responsabilă de administrarea proprietăţilor publice ale statului.

În replică, Bătrîncea a menţionat că pe socialişti mai puţin îi interesează gestiunea administrativă a acestor întreprinderi, dar mai mult poziţia Guvernului şi Ministerului Economiei, care sunt responsabili de politicile economice ale statului.

Liberalul Lilian Carp a fost de acord cu Vlad Bătrîncea că întreprinderile de stat „sunt conştient falimentate” şi a declarat că liberalii vor susţine solicitarea respectivă. Propunerea a mai fost susţinută şi de deputaţii liberal democraţi, însă voturile nu au fost suficiente.

Majoritatea parlamentară nu a sprijinit nici propunerea venită din partea liberalilor cu privire la audierea guvernatorului Sergiu Cioclea, care a anunţat recent că demisionează. Deputatul liberal Roman Boţan a solicitat ca acesta să se prezinte în Parlament cu un raport de activitate în care deputaţii să aibă posibilitatea să intervină cu întrebări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite