Andrian Candu: Conflictul transnistrean era să fie demult soluţionat, dacă Rusia chiar îşi dorea acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că problema transnistreană ar fi fost demult rezolvată, dacă Rusia într-adevăr şi-ar dori asta. Tot în contextul conflictelor regionale, speakerul a menţionat că „ceea ce se întâmplă acum în Ucraina (referindu-se la problema din Donbas) este responsabilitatea Federaţiei Ruse”.

În plus, şeful Legislativului a amintit şi de conflcitele din Abhazia şi Osetia de sud, subliniind că şi acolo este vorba de interesele Rusiei.

„Ţările noastre suferă din cauza asta şi nu se pot dezvolta integral”, a precizat Andrian Candu într-un interviu pentru presa ucraineană.

Preşedintele Parlamentului a spus că Chişinăul chiar crede că „poate deveni membru al UE”.

„Este un drum lung şi avem mult de lucru care necesită mult timp, dar asta e real”, a subliniat speakerul.

El a mai adăugat că guvernarea este una proeuropeană, însă acest fapt nu înseamnă că este şi antirusă.

„Noi am avut şi avem legături economice: cu cinci ani în urmă acestea erau şi mai mari, acum însă exportăm majoritatea mărfurilor în UE, chiar şi aşa noi avem anumite relaţii (cu Rusia). Mai mult decât atât, 90% din populaţie cunoaşte limba rusă. Noi nu suntem contra Rusiei, dar am vrea ca Rusia să ne respecte şi să ajute Moldova să devină mai puternică, dar nu să ne dauneze pentru alegerea noastră liberă de a deveni parte a comunităţii europene”, a adăugat Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite