Ambasadorul SUA la Chişinău, uimit că jumătate din moldoveni ar fi proruşi: Noi am dat Moldovei peste 1 miliard de dolari, dar ce a dat Rusia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, se arată nedumerit că în pofida eforturilor ţării sale, dar şi a Uniunii Europene de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate din moldoveni se declară proruşi. Diplomatul american nu-şi poate explica cum este posibil aşa ceva, în situaţia în care Rusia nu doar că nu ar oferi ajutor, dar şi sancţionează Moldova.

„Trebuie să luăm în calcul ce facem noi (SUA) şi UE în Republica Moldova. Cum am spus deja, doar ţara mea deja a dat Moldovei peste un miliard de dolari (referindu-se la perioada 1991 - 2017) pentru dezvoltarea statului nu doar economic, dar şi democratic. Uniunea Europeană a oferit o sumă asemănătoare, dar Rusia? Ce a dat Rusia? Nu doar că nu au o programă dezvoltată de ajutor, dar încă vă pedepsesc, precum este acest embargo. Iată de ce ne uimeşte că, potrivit tuturor sondajelor, se pare că mai mult de jumătate din populaţie este prorusă. Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înţelegem”, a declarat James Pettit vineri, 9 iunie, în cadrul emisiunii „Peatniţa” de la RTR-Moldova.

James Pettit a sugerat că această simpatie a moldovenilor faţă de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetăţenilor vizazi de politicienii proeuropeni aflaţi la guvernare şi nu de UE sau SUA propriu-zis.

„Ei sunt nemulţumiţi de Guvern. Aici sunt subtilităţi care nu sunt direct legate de geopolitică”, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a ţinut să sublinieze că nu este împotrivă ca Moldova să-şi dezvolte relaţiile cu Rusia. Deopotrivă, el a menţionat că este greşită abordarea ca Chişinăul să aibă relaţii prieteneşti doar cu Vestul sau doar cu Estul, dar ar trebui să fie în relaţii bune cu toţi, notând că relaţiile cu Rusia ar fi avantajoase pentru Moldova.

Pettit a comentat şi decizia Chişinăului de a expulza cinci diplomaţi ruşi. El a menţionat că autorităţile moldovene nu s-au consultat cu Ambasada SUA pe acest subiect, dar nici nu trebuiau să o facă. Totodată, diplomatul american a precizat că era nevoie să se calculeze foarte bine acest pas, şttind de o eventuală replică dură din partea Rusiei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite