Alexandru Tănase consideră că Guvernul Sandu a căzut din cauza Olesei Stamate: Soluţia era demiterea ministrei Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase e de părere că Maia Sandu a făcut „o eroare fundamentală” când fiind în funcţia de premier şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, fapt ce a dus la demisia Guvernului după votarea moţiunii de cenzură.

Alexandru Tănase a declarat, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, că Maia Sandu a încercat prin acea asumare de răspundere a Guvernului să repare erorile pe care le-ar fi comis ministra Justiţiei, Olesea Stamate, când a organizat concursul de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general.

„Ministrul Justiţiei a avut în sarcina sa misiunea de a organiza un concurs. În situaţia când concursul organizat de ministrul Justiţiei s-a devedit defectuos, soluţia logică este demisia ministrului Justiţiei, numirea altui ministru şi încercarea de a face un nou concurs în baza noilor exigenţe. Maia Sandu a preferat să vină cu acea iniţiativă extrem de riscantă. Şi acum la câteva luni distanţă nu pot să-mi dau seama care a fost miza şi de ce a fost cazul să pleci de la guvernare”, a afirmat Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase consideră că Maia Sandu i-a dat temei lui Igor Dodon ca acesta să provoace demiterea Guvernului. În opinia sa, dacă Olesea Stamate ar fi fost demisă, iar Maia Sandu nu-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului, Guvernul ar mai fi rezistat.

„Toate argumentele Maiei Sandu că ”oricum Dodon ne-ar fi dat jos”, nu e aşa. Demiterea Guvernului într-un an electoral, fără argumente extrem de plauzibile, nu este posibilă. Maia Sandu prin angajarea ceea de răspundere practic i-a lipsit pe suporterii ei externi de argumente în a o sprijini, atât de stupidă a fost acea iniţiativă. Dodon nu a făcut altceva decât să marcheze, i-au servit mingea la coş şi el a marcat, nu a fost o chestie complicată de făcut, a fost o ecuaţie simplă”, a spus Tănase.

Guvernul Maiei Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, cu voturile deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. Moţiunea de cenzură a fost înregistrată de deputaţii PSRM, aflaţi în alianţă de guvernare cu Blocul ACUM, după ce Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.

De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru adoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite