Ştefan Gligor: Instabilitatea politică va avea trei consecinţe grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

„Instabilitatea politică ameninţă Moldova cu o nouă oligarhizare, care rezidă în reconstruirea vechilor scheme de corupţie şi menţinerea stării de incertitudine încă pentru trei an”. Astfel a comentat cele mai recente evenimente din Parlament Ştefan Gligor, expertul permanent al proiectului IPN „Depăşirea stereotipurilor integrării europene prin comunicare”.

Rezumând discuţiile din cadrul dezbaterilor publice „Criza din Moldova ca indicator al oportunităţilor ratate şi ocazie pentru schimbări”, Ştefan Gligor a menţionat că „Moldova, de una singură, nu poate face faţă nici deficitului bugetar şi nici crizei economice. Prin urmare, ea trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura de sprijinul UE şi a-si îndeplini toate obligaţiile asumate. Spre regret, observăm viceversa. Atât raportat la angajamentul privind reforma Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi în legătură cu noua lege a ONG-urilor. Acesta este un conflict între convenienţă şi necesitate, în scopul menţinerii unui monopol quasi-politic. Guvernanţilor le-a reuşit să compromită împrumutul rusesc, iar acum fac acelaşi lucru cu asistenţa macrofinanciară a UE ”, a spus Ştefan Gligor.

Potrivit acestuia, posibila demisie a guvernului Chicu, după o prăbuşire probabilă a majorităţii parlamentare, nu va face decât să consolideze tendinţele politice negative. „Dacă actualul Cabinet cade, iar formarea altuia nou eşuează , ori dacă va fi creat unul care nu va putea face faţă provocărilor situaţiei, ţara se va scufunda într-o stare de incertitudine. Acestea sunt condiţii foarte convenabile de reoligarhizare a statului şi, ce e mai probabil, în consecinţă, schimbarea Parlamentului va deveni neprofitabilă persoanei, care duce in cârcă mai mulţi deputaţi. În consecinţă, nu vom avea alegeri parlamentare anticipate şi starea de incertitudine va persista încă trei ani, până la următoarele alegeri parlamentare ”, a opinat Ştefan Gligor.

Dezbaterea publică „Criza din Moldova ca indicator al oportunităţilor ratate şi ocazie pentru schimbări” a fost organizată ca parte a proiectului „Depăşirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare”, pe care Agenţia de ştiri IPN o implementează cu sprijinul Fundaţiei Hanns Seidel. 

https://www.ipn.md/ro/stefan-gligor-instabilitatea-politica-va-avea-trei-consecinte-grave-8004_1074103.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite