Ştefan Gligor: Foarte curând vom vedea pe cine şi-au dorit socialiştii în funcţia de procuror general

Ştefan Gligor: Foarte curând vom vedea pe cine şi-au dorit socialiştii în funcţia de procuror general

Expertul în politici publice Ştefan Gligor este de părere că sute de oameni au respirat uşurat în justiţia din Moldova după căderea Guvernului condus de Maia Sandu. În opinia lui, sistemul justiţiei era în căutare disperată a unui nou stăpân „şi, în sfârşit, o să şi-l găsească”. Declaraţia a fost făcută în platoul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În opinia lui, sursa de credibilitate a Maiei Sandu este integritatea şi faptul că prim-ministra a făcut acest pas înainte spre asumarea responsabilităţii pentru desemnarea unei liste scurte de oameni integri care ar face faţă funcţiei de procuror general nu înseamnă că acei oameni pe care avea să-i desemneze ar fi făcut interesul ei.
 
„Eu sunt sigur că Maia Sandu niciodată nu şi-ar fi permis, în niciun context, să ceară orice oricărui procuror din acea listă scurtă, asta nu se discută. În acelaşi timp, sunt sigur de faptul că Partidul Socialiştilor şi preşedintele Igor Dodon şi-au făcut mari griji să ajungă în funcţie un procuror general care să nu-i deranjeze şi să nu le atingă interesele şi eu cred că foarte curând noi vom vedea pe cine şi-au dorit socialiştii în funcţia de procuror general”, a afirmat Ştefan Gligor.

Politologul Corneliu Ciurea nu crede în existenţa unui procuror general nepolitizat. Din această cauză, bătălia pentru funcţia de procuror general a fost anume una politică în care două părţi au vrut să-şi promoveze un procuror propriu şi, deocamdată, a câştigat tabăra socialiştilor, iar blocul ACUM a pierdut. În opinia lui Corneliu Ciurea, totuşi, un procuror numit de premierul Maia Sandu şi un procuror numit de Igor Dodon ar fi total diferiţi. „Unul, în anumite situaţii, ar apăra cazuri de interes pentru socialişti, un alt procuror ar apăra cazuri de interes pentru blocul ACUM”, a afirmat el.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis ieri, 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputaţi socialişti şi democraţi tocmai pentru că prim-ministra a înaintat în Parlament iniţiativa de asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, care presupunea înaintarea de către premier a unei liste scurte de candidaţi la funcţia de procuror general. Socialiştii nu au acceptat această iniţiativă, declarând-o neconstituţională, şi au înaintat moţiune de cenzură faţă de executiv.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările