Şefa „externelor“ de la Tiraspol spune că ştie limba română: „Am învăţat-o timp de trei ani. Mă simt foarte bine şi nu s-a întâmplat nimic cu mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unui interviu pentru TVR aşa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene Nina Ştanski a vorbit despre relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, despre problema şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatist, dar şi despre viitorul regiunii. Nina Ştanski a comentat şi situaţia din Ucraina, relaţiile cu noua administraţie de la Kiev, dar şi despre „ajutorul primit din partea Federaţiei Ruse“.

Întrebată despre situaţia situaţia şcolilor cu predare în limba română, Nina Ştanski a declarat că singura problemă a acestora este că sunt „subordonate guvernului Republicii Moldova“. „În faţa dumneavoastră se află un reprezentant al organelor de stat din Transnistria care, timp de trei ani, a studiat limba română. Când am studiat limba română, subliniez, acest lucru l-am făcut aici, în Tiraspol, în Transnistria, lucram atunci în calitate de consultant politic al preşedintelui Sovietului Suprem din Transnistria. […] Limba română se predă aici la fel ca şi altă limbă străină, fără niciun impediment. […] Stau în faţa dumneavoastră: am învăţat limba română timp de trei ani. Mă simt foarte bine şi nu s-a întâmplat nimic cu mine. “, a declarat aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol pentru TVR.

„Problema acestor şcoli este că ele sunt subordonate guvernului Republicii Moldova şi, evident, acest executiv ar trebui să asigure acele condiţii normale pentru funcţionarea acestor şcoli pe teritoriul Transnistriei. În consecinţă, avem următoarea problemă: Există şcoli, noi nu le controlăm, nu ne sunt subordonate. Sunt subordonate Moldovei dar nu le controlează“, a afirmat Nina Ştanski.

Întrebată care este diferenţa între limba română şi între limba moldovenească, Nina Ştanski a spus că „nu numai că ştiu limba română, dar un sfert pe linie de sânge sunt moldoveancă. Asta pentru că bunica mea este moldoveancă. În familia mea se vorbea moldoveneşte. Se scria în grafia moldovenească. Ştiu foarte bine ce este limba moldovenească şi ce este limba română“, a menţionat aşa-numitul ministru de externede la Tiraspol.

Citiţi interviul integral pe TVR

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite