Încă un partid comunist în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruslan Popa este liderul PCR FOTO: Dan Guţu, IPN
Ruslan Popa este liderul PCR FOTO: Dan Guţu, IPN

Ministerul Justiţiei a înregistrat astăzi Partidul Comunist Reformator din Moldova. Noua formaţiune politică are denumirea prescurtată de PCR, numără peste 4.500 de membri şi este condusă de Ruslan Popa.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Justiţiei, comuniştii reformatori au depus actele pentru înregistrare pe 20 mai. Simbolurile noului partid (drapelul, imnul, emblema) au fost adoptate la congresul din 3 mai. Simbolul permanent al PCR este spicul de grâu şi ciocanul, cu o stea între ele.

PCR este al 41-lea partid înregistrat în Republica Moldova. Din 2010 până în prezent, la Ministerul Justiţiei au fost înregistrate 13 partide politice.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, şi-a exprimat indignarea şi a anunţat că va ataca în instanţă decizia ministerului. De asemenea, va informa toate misiunile diplomatice acreditate în Moldova, reprezentanţa UE în ţara noastră şi alte structuri internaţionale.

„În goana după dividende electorale, guvernarea  aplică standarde duble, iar Ministerul Justiţiei este o unealtă  în schemele de profanare a legislaţiei. Or, în cazuri similare, ministerul a refuzat să înregistreze partide-clone ale celora care se află  azi la guvernare (Partidul Liberal Democrat Reformator şi Partidul Democrat Reformator). Pe de altă parte, acelaşi minister, la indicaţia patronilor politici, înregistrează o clonă a celui mai mare partid politic -  Partidul Comuniştilor din Republica Moldova pentru a induce intenţionat alegătorul în eroare“, se arată într-o declaraţie difuzată de PCRM.

Comuniştii susţin că a fost încălcate mai multe prevederi ale legislaţiei în vigoare ce ţin de  denumiri şi simboluri ale partidelor.

„Ministerul minte opinia publică. În comunicatele la acest subiect, se arată că simbolica clonei a fost adoptată în cadrul Congresului de constituire a acesteia, la 3 mai 2014. Atunci, aşa-zişii reformatori au adoptat prin vot ca simbol secera, ciocanul şi steaua. Azi, însă, Ministerul Justiţiei a înregistrat un partid de buzunar al guvernării cu elemente noi ale simbolicii, - ciocanul, un spic de grâu în formă de seceră şi steaua, modificări ilegale, deoarece nu a fost convocat un nou congres de constituire.  Astfel, constatam mai multe falsuri în acte şi depăşirea atribuţiilor ministrului Oleg Efrim. De asemenea, nu au fost respectate prevederile legislaţiei cu privire la denumiri. Legea interzice utilizarea unor denumiri similare sau care ar fi în măsură să zăpăcească cetăţeanul“, acuză PCRM.

simbol pcr

FOTO: Simbolul PCR, ciocanul şi un spic de grâu în formă de seceră

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite