Victor Parlicov, despre criza carburanţilor din R. Moldova: Petroliştii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

Victor Parlicov, despre criza carburanţilor din R. Moldova: Petroliştii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

Criza carburanţilor de pe piaţă şi fluctuaţiile de preţuri au menirea de a crea panică în rândul consumatorilor şi de a determina factorul politic să-i cheme pe petrolişti la un dialog. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia petroliştii ar încerca să forţeze nota şi să determine PAS-ul să-i cheme la discuţii, aşa cum se întâmpla până acum cu guvernările anterioare, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit fostului director ANRE, criza combustibilului este una creată artificial şi are menirea de a induce un sentiment de incertitudine în societate pentru a pune presiune pe partidul care a preluat guvernarea după alegerile din 11 iulie.

„Ceea ce s-a întâmplat acum, în iulie, a fost cauzat de faptul că petroliştii nu aveau un partener de dialog. În lipsa Guvernului, Parlamentului, petroliştii au preferat să creeze panică. Acum că PAS-ul are guvernarea, PAS trebuie să aleagă, sau îi cheamă la dialog şi se înţeleg cu ei, aşa cum s-a discutat până acum cu factorul politic, sau va continua haosul”, a spus Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui Parlicov, proiectul de lege elaborat de deputatul Alexandru Oleinic privind noua metodologie de calcul a preţurilor la carburanţi ar fi unul imposibil de implementat, iar şeful statului ar fi greşit atunci când l-a promulgat.

„La Preşedinţie au prevalat interesele electorale. Din punct de vedere profesionist, această lege nu avea niciun sens şi nu trebuia promulgată, însă în ajunul campaniei electorale a prevalat prudenţa. S-au temut că dacă nu va fi promulgată această lege, iar tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine, oponenţii lor politici vor specula cu aceste majorări şi vor spune că ei au elaborat un proiect care ar fi redus preţurile, dar preşedintele nu l-a promulgat ”, a mai spus Parlicov.

Potrivit noii metodologii de calcul, ANRE stabileşte preţuri-plafon pentru produsele petroliere, în bază cotaţiilor burselor internaţionale, cota accizelor şi cota TVA.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările