Veniturile obţinute de moldoveni nu acoperă cheltuielile lunare. Cei mai puţini bani sunt alocaţi pentru educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile medii ale moldovenii constituie 2 006 de lei în timp ce cheltuielile medii lunare pentru o persoană sunt de 2 137 de lei. Astfel, cei mai mulţi bani sunt alocaţi lunar pentru procurarea alimentelor, iar cei mai puţini – pentru educaţie, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Potrivit informaţiei statistice, veniturile lunare ale populaţiei au constituit, în medie, în trimestrul III al anului curent, 2 006 lei, fiind în creştere cu 12,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Salariile reprezintă cea mai importantă sursă de venit, deţinând o pondere de 39,2% din veniturile totale disponibile. Cota prestaţiilor sociale în suma totală a veniturilor disponibile este de 21,2% , cu 0,2% mai puţin fată trimestrul III al anului trecut.

Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 15,9% din suma totală. Din valoarea totală a acestora, 8,4% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 7,5% – din activitatea individuală non-agricolă. Ponderea transferuilor băneşti în totalul veniturilor constituie  19,5%, marcând o creştere de 1,5% faţă de perioada similară a anului precedent.

Veniturile în mediul urban sunt cu 599,3 lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei de la sate.

Datele statistice mai arată că cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei au constituit, în trimestrul III al acestui an, în medie pe o persoană 2 137 lei, fiind în creştere cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cea mai mare parte a cheltuielilor rămîne a fi destinată pentru acoperirea necesarului de consum alimentar (41,4%  faţă de 43,6% în trimestrul III 2014). Cheltuielile pentru întreţinerea locuinţei au constituit 18,8% din cheltuielile totale, iar suma alocată pentru procurarea îmbrăcămintei şi încălţămintei a reprezentat 12,1% din totalul cheltuielilor. În acelaşi timp, ponderea sumei cheltuite pentru sănătate a reprezentat 6,2%, fiind în creştere cu 0,9% faţă de trimestrul III al anului trecut. Pentru dotarea locuinţei moldovenii au cheltuit 4,1% din suma totală destinată acopeririii neceasarului de trai, pentru comunicaţii - 4,1%, pentru transport - 4%, iar pentru învăţămînt – 0,7% din total.

Cheltuielile lunare de consum ale populaţiei din mediul urban au constituit 2 577,8 lei, cu 776,3 lei sau de 1,4 ori mai mult faţă de mediul rural.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite