Un gigant european a deschis la Bălţi o uzină de producere a cablurilor electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O uzină de producere a cablurilor electrice - Gebauer&Griller, a fost deschisă joi la Bălţi. Vicepremierul Valeriu Lazăr a remarcat că noua întreprindere, cu o investiţie de 12 milioane de dolari reprezintă un simbol al progresului Republicii Moldova spre activităţi economice mai complexe, cu valoare adăugată înaltă

Compania Gebauer&Griller, care a lansat producerea în toamna anului trecut, are 85 de angajaţi şi a realizat în anul 2013 vânzări de 54 milioane de lei, 20% din producţie fiind furnizată către un alt rezident al Zonei Economice Libere Bălţi - compania automotive Draexlmaer, iar restul 80% din produse - au fost exportate, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Gebauer&Griller a fost înfiinţată în 1940 şi are sediul central în Viena, Austria. Cu două fabrici în Austria, câte una în Cehia, Bangalore şi Republica Moldova, G&G a avut în 2012 o cifră de afaceri de circa 360 milioane de euro şi 2.096 de angajaţi. Gama de producţie a companiei cuprinde cabluri automotive, cabluri de control pentru ascensoare, cabluri pentru autobuz, cabluri de telecomunicaţii, audio/video-cabluri şi cabluri speciale. La Bălţi ÎCS „GG Cables&Wires EE” a plasat procesele de torsadare şi extrudare a cablurilor din cupru.

Vicepremierul Valeriu Lazăr a mai subliniat că în condiţiile concurenţei între ţări pentru investiţiile internaţionale, venirea unor astfel de investitori în Moldova nu ar fi fost posibilă fără contribuţia esenţială a statului, care a creat condiţii favorabile dezvoltării industriale. Ministrul Economiei a scos în evidenţă atractivitatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova, care oferă stimulente semnificative, printre care scutirea de plata impozitelor pe venit timp de trei ani în cazul efectuării unei investiţii de un milion de dolari şi pe o perioadă de 5 ani, în cazul unei investiţii de minim cinci milioane de dolari, scutire de TVA pentru mărfurile produse în zonă şi exportate din Moldova etc.

Totodată, potrivit viceprim-ministrului, statul a asigurat investitorii cu infrastructura necesară dezvoltării. Astfel, a fost construită reţeaua de canalizare sub presiune, cu lungimea de doi kilometri şi a apeductului pentru subzona 2 a ZEL Bălţi, a fost reconstruit drumul de acces către subzona 1, cu o investiţie de peste 16 milioane de lei din Fondul de dezvoltare regională şi din sursele administraţiei ZEL Bălţi, etc.

Odată cu creşterea numărului de întreprinderi industriale mari, Ministerul Economiei a iniţiat şi procesul de pregătire a cadrelor inginereşti şi muncitoreşti pentru a satisface necesităţile forţei de muncă în sectorul industrial. În subzona 4 Străşeni, a Zonei Economice Libere Bălţi, va fi deschis un Centru de instruire activă, unde vor fi pregătiţi specialişti şi muncitori pentru companiile rezidente, în particular, şi pentru ramurile economiei naţionale, în general, utilizînd metodele sistemului de instruire dual şi trial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite