UE a acordat Republicii Moldova 30 de milioane de euro în calitate de asistenţă macrofinanciară

UE a acordat Republicii Moldova 30 de milioane de euro în calitate de asistenţă macrofinanciară

Republica Moldova a recepţionat prima tranşă de asistenţă macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba despre un grant în valoare de 10 milioane de euro, recepţionat vineri, 8 noiembrie, care va fi direcţionat la finanţarea deficitului bugetar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Celelalte 20 de milioane de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent. Asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de către Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane euro vor fi acordate sub formă de împrumut şi 40 milioane euro - sub formă de grant.
 
De asemenea, pe 7 noiembrie 2019 au fost recepţionate două tranşe din suportul bugetar în cadrul asistenţei bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 milioane de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de Guvern în domeniul poliţiei, luptei împotriva corupţiei şi spălării banilor, agriculturii şi dezvoltării rurale.
 
Precizăm că, datorită sprijinului UE, poliţia moldovenească a reuşit să continue modernizarea şi profesionalizarea structurilor sale. De asemenea, graţie suportului din partea UE, Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar prin investiţii în agricultură, crearea grupurilor de producători agricoli şi acordarea ajutorului necesar unităţilor agroalimentare în comerţul cu UE. Finanţarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internaţionale şi ale UE privind siguranţa alimentelor. Programul UE a sprijinit şi iniţiativele de dezvoltare rurală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: