Salariul minim garantat în sectorul real al economiei Republicii Moldova va fi de 2.775 lei

Salariul minim garantat în sectorul real al economiei Republicii Moldova va fi de 2.775 lei

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va creşte cu 165 de lei şi va constitui 2.775 de lei pe lună. Angajatorii de la întreprinderi, organizaţii şi alte instituţii din sectorul real al economiei nu vor putea oferi muncitorilor o remunerare mai mică de 16,42 lei pe oră. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa Guvernului de miercuri, 21 aprilie, transmite IPN.

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se calculează în funcţie de creştere sumară a indicelui preţurilor de consum şi rata de creştere a productivităţii muncii. La rândul ei, rata de creştere a productivităţii muncii constituie raportul procentual dintre rata de creştere a valorii adăugate brute şi rata de creştere a numărului scriptic mediu al salariaţilor.

De rând cu mărimea salariului minim garantat în economia reală, statul mai reglementează şi unele sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, plata orelor de noapte, plata orelor suplimentare, plata pentru orele de staţionare şi aflarea în şomajul tehnic.

Începând cu 1 mai 2018, cuantumul salariului minim garantat în economia reală a fost stabilit în mărime de 2.610 lei, pe lună sau 15,44 lei pe oră.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: