Ruşii şi ucrainenii ne pregătesc o nouă scumpire a curentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 80% din necesarul de energie electrică este cumpărat din Ucraina şi de la Cuciurgan FOTO Adevărul
Circa 80% din necesarul de energie electrică este cumpărat din Ucraina şi de la Cuciurgan FOTO Adevărul

Anul viitor, tariful energiei electrice ar putea creşte cu 10%. Consumatorii deserviţi de RED Nord din Bălţi şi RED Nord-Vest din Donduşeni vor fi primii care vor resimţi efectele majorării. Scumpirea este iminentă şi în cazul energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan

În cazul RED Nord şi RED Nord-Vest, contractul de import a curentului electric expiră la 1 ianuarie 2013. Furnizorul ucrainean, DTEK Power Trade, şi-a înnoit recent dreptul exclusiv pentru a asigura livrările de curent în Republica Moldova şi pretinde o scumpire de circa 10%.
Adrian Pritula, directorul Energocom, evită însă să ofere detalii despre cererile înaintate de compania ucraineană. „În luna octombrie, am început negocierile privind un nou contract cu DTEK. Despre preţul cerut nu vă pot spune nimic, dar precizez că discutăm şi cu alţi potenţiali furnizori de energie electrică", ne-a declarat managerul companiei, care este intermediar între DTEK Power Trade şi cele două RED-uri de stat.

GAZELE NE UMFLĂ TARIFELE LA ELECTRICITATE

Nu este clară nici situaţia cu noul acord de achiziţie a curentului de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES, care asigură circa 50% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Acesta însă expiră la 31 martie 2013 şi, respectiv, mai există timp pentru negocieri.
Datele din regiunea separatistă arată că începând cu 1 ianuarie se vor majora costurile de producţie a curentului la Cuciurgan, din cauza scumpirii cu 70% a tarifelor la gaze pentru consumatorii industriali.
Silvia Radu, preşedintele Gas Natural Fenosa, companie ce asigură cu energie electrică peste 70% din consumatorii din Moldova, ne-a declarat că nu dispune de informaţii despre o eventuală scumpire a curentului. „Am trimis solicitări pentru oferte de energie electrică şi la Centrala de la Cuciurgan, şi în Ucraina. Deocamdată nu am primit niciun răspuns", a spus managerul. Silvia Radu a precizat că actualul contract cu producătorul din regiunea transnistreană este valabil până la 1 aprilie 2013, perioadă în care acesta nu poate suferi modificări.

LIPSĂ DE TRANSPARENŢĂ

Victor Parlicov, director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), spune că instituţia pe care o conduce nu se poate implica în procesul de negocieri. „După semnare, companiile de distribuţie sunt obligate să ne prezinte contractele doar pentru avizare", a menţionat oficialul. În acelaşi timp, directorul ANRE susţine că în prezent Republica Moldova s-ar afla într-o situaţie mai avantajoasă decât în aprilie 2012, pentru că există posibilitatea de a oscila între cei doi furnizori - DTEK Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan.
Ion Munteanu, expert în securitate energetică, atrage atenţia la o altă problemă gravă ce persistă în cazul achiziţiilor de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan, cea a lipsei de transparenţă la costurile de producţie. „Ţinând cont de faptul că nu există transparenţă în formarea preţului la energia electrică furnizată de centrală, dar şi a pârghiilor de reglementare, nu se exclud eventuale surprize neplăcute şi pentru consumatori", a precizat expertul.

Banii de la Cuciurgan se pierd în offshore

De mai mulţi ani la producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan se aplică o schemă frauduloasă. Astfel, gazul livrat de Gaz-prom, oficial, este achiziţionat de Moldovagaz, care îl furnizează apoi întreprinderii Tiraspoltransgaz. De acolo, în loc să ajungă direct la centrala electrică, mai trece prin două-trei firme offshore-uri.
Schema este denumită tolling şi în cadrul ei Centrala de la Cuciurgan se ocupă doar cu producerea energiei electrice în baza materiei prime (gazul) furnizate de o firmă intermediară înregistrată în Cipru sau Elveţia. Pentru serviciile sale, Cuciurganiul aplică o taxă de 10-11 dolari pentru fiecare megawatt produs. Restul banilor, plătiţi de consumatorii din Moldova pentru curentul electric, ajung pe conturile unor firme offshore.

ÎN CONTURILE AFACERIŞTILOR RUŞI

Fostul lider separatist Igor Smirnov a recunoscut în câteva rânduri existenţa acestei scheme, susţinând că de ea profită în primul rând companiile ruseşti. Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană, spune că schemele respective se aplică de 20 de ani şi ele au dus şi la apariţia datoriei de peste patru miliarde de dolari faţă de Gazprom, iar guvernele de la Chişinău nu au încercat măcar să le stopeze. „Autorităţile nu au contestat nici măcar privatizările din regiune. Chiar dacă nu există garanţie că vor câştiga, puteau măcar să încerce", a declarat Nantoi.

DEPINDEM DE UCRAINA ŞI DE RMN

În prezent, mai puţin de 20% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, este asigurat de centralele locale. Restul de peste 80% este procurat de la Centrala electrică de la Cuciurgan şi din Ucraina.

6,9 cenţi americani, este preţul actual de achiziţie a unui kilowatt de la furnizorii din Ucraina şi din regiunea transnistreană. Acesta este însă cu peste 50% mai mic decât în cazul CET-urilor locale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite