Republica Moldova exportă mai mult în Belize decât în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile au crescut cu 63% faţă de anul trecut, iar specialiştii spun că sunt ritmuri excepţionale pentru ţara noastră.

Moldova a exportat în primele cinci luni ale anului mărfuri în valoare de 828 de milioane de dolari, în creştere cu circa 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS). Atât autorităţile, cât şi experţii califică evoluţiile respective drept spectaculoase şi nemaivăzute în istoria ţării.
Alex Oprunenco, director de programe internaţionale la Centrul „Expert-Grup", explică această creştere prin recuperarea cererii pentru mărfurile moldoveneşti pe pieţele externe. Potrivit lui Oprunenco, „recuperarea exportului de metale şi deşeuri de metale ar fi poate cel mai elocvent exemplu". Astfel, în primele cinci luni, livrările de minereuri metalifere şi deşeuri de metale au crescut de 6,3 ori. „O altă explicaţie a acestor evoluţii o constituie expansiunea geografică sau, mai bine zis, descoperirea de noi pieţe de desfacere pentru produsele moldoveneşti. Se atestă şi consolidarea unor sectoare ale exporturilor, care până nu demult n-au fost considerate «tradiţionale» pentru Moldova", susţine economistul de la „Expert-Grup".

O SCHIMBARE CALITATIVĂ

Printre acestea sunt menţionate exporturile de „maşini şi echipamente pentru transport", care au o creştere robustă şi care deja ocupă primele poziţii în livrările peste hotare de mărfuri moldoveneşti. „Aceasta poate însemna şi o schimbare calitativă a exporturilor moldoveneşti, deoarece evoluţiile sunt susţinute şi de o creştere pronunţată a investiţiilor străine în sectorul respectiv", spune Alex Oprunenco.

Leul se va aprecia

Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains, susţine că aceste evoluţii sunt unul din factorii principali ce stimulează aprecierea leului faţă de dolar. „Dacă ritmurile de majorare a livrărilor în exterior se vor menţine, cursul dolarului pe piaţa autohtonă ar putea scădea la 11,25 lei şi chiar sub cotaţia de 11,00 lei", consideră Mihalache.
Cu o cotă de 25,6% din totalul exporturilor, Rusia rămâne principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti. Pe locul doi se află România, cu o cotă de 17,1%, iar pe trei - Italia cu 9,7%.
Datele BNS arată şi situaţii mai bizare. Astfel, statul Belize din America Centrală a ajuns în primele cinci luni ale anului a zecea destinaţie pentru exporturile moldoveneşti, depăşind SUA şi Grecia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite