Repartizarea bugetului din 2015: deficit fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele oficiale ale Ministerului Finanţelor arată că deficitul bugetar s-a majorat în 2015 cu 40,3% faţă de cel înregistrat în 2014, iar experţii susţin că salvarea de la o catastrofă bugetară poate fi evitată doar prin relansarea relaţiilor cu partenerii externi.

Ministerul Finanţelor a publicat datele finale privind executarea bugetului public naţional şi a bugetului de stat în 2015. Astfel, veniturile acumulate la bugetul public naţional au însumat 43,66 miliarde de lei, reprezentând 97,4% din suma pe care o aşteptau autorităţile. Totuşi, la buget s-au adunat cu circa 3% mai mulţi bani decât în 2014. În acelaşi timp, cheltuielile publice au fost cu peste 3,55 miliarde mai mici decât a planificat guvernul, constituind 46,39 miliarde de lei. Totuşi, deşi suma planificată nu a fost repartizată, cheltuielile au fost în 2015 cu peste 2 miliarde de lei sau cu 4,5% mai mari decât în 2014.

Veniturile, sub aşteptările autorităţilor

Referitor la bugetul de stat, Ministerul Finanţelor comunică despre faptul că banii furnizaţi au însumat la sfârşitul anului trecut 28,03 miliarde de lei, reprezentând 95,5 la sută faţă de cât era prevăzut în proiect. Suma veniturilor acumulate s-a majorat cu 320,2 milioane de lei sau cu 1,2% comparativ cu 2014. Potrivit datelor oficiale, cheltuielile bugetare au fost de 30,1 miliarde de lei, cu 9% mai puţin decât a fost prevăzut şi cu 2,6% mai mici faţă de 2014.

Soldul datoriei de stat externe a constituit, la sfârşitul anului trecut, 1,337 miliarde de dolari, cu 30,9 milioane de dolari mai mare decât cel înregistrat la sfârşitul anului 2014. Datoria de stat internă a însumat 7,2 miliarde de lei, reprezenând o pătrime din veniturile acumulate la buget şi fiind mai mare cu peste 150 milioane de lei faţă de suma înregistrată la începutul anului 2015.

Deficit-record în 2015

Executarea bugetului public naţional în anul 2015 s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,733 miliarde de lei, iar cea a bugetului de stat - 2,065 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record istoric. Astfel, decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetului public naţional în 2015 a fost mai mare cu 40,3% decât în 2014 când se atesta un deficit de 1,947 miliarde de lei. De asemenea, deficitul bugetului de stat a fost mai mare cu 26,6% faţă de cel din 2014, care constituia 1,631 miliarde de lei.

Furtul miliardului a sărăcit bugetul

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a afirmat referitor la bugetul de stat că cea mai mare parte a ratărilor privind încasările a fost cauzată de stoparea finanţărilor externe, de aproape 2,6 miliarde lei, decizie luată după criza din sectorul bancar, precum şi de reducerea veniturilor fiscale, diminuarea de două ori a sumei obţinute din privatizări. „Guvernul a diminuat parţial catastrofa bugetară în 2015 prin creşterea bruscă a împrumuturilor pe piaţa internă, împrumuturi din fonduri extrabugetare etc. Însă sumele suplimentare acumulate în buget nu au rezolvat nici pe departe problema. Cea mai mare parte a datoriilor din 2015 nu vor fi achitate niciodată. Aici vorbim de investiţii, cheltuieli de întreţinere a instituţiilor publice, subvenţii, o parte din transferuri către administraţia publică locală”, a menţionat fostul preşedinte al Comisiei parlamentare buget, economie şi finanţe.

Unica salvare: banii din exterior

Potrivit lui Ioniţă, autorităţile sunt obligate acum să găsească urgent un miliard de lei pentru a fi alocaţi pentru salarii, plăţi sociale şi diverse fonduri. Expertul menţionează că, în lipsa unor finanţări externe, guvernul are, în prezent, doar câteva soluţii, cum ar fi  lupta reală cu contrabanda şi evaziunea fiscală, care pe termen scurt poate aduce venituri suplimentare în buget de până la 3 miliarde de lei, dar şi stoparea oricărui program investiţional, reducerea cheltuielilor de întreţinere a instituţiilor publice sau împrumuturile pe piaţa internă. „Toate aceste soluţii sunt pe termen de 2-3 luni. Pe termen mediu şi lung, Guvernul poate supravieţui doar prin relansarea relaţiilor cu partenerii externi”, a conchis Veaceslav Ioniţă.

Armaşu: Vom găsi soluţii

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a dat asigurări că bătrânii şi bugetarii îşi vor primi în continuare salariile şi pensiile. „Vreau să vă asigur că vom găsi soluţii. Sunt cheltuieli doar pentru achitarea pensiilor şi salariilor bugetarilor, restul cheltuielilor sunt, practic, oprite, nu se cumpără un calculator, un pix sau un fotoliu”, a spus Armaşu la postul de televiziune „Prime”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite