Parlamentul a adoptat încă o lege privind sistemul financiar-bancar

Parlamentul a adoptat încă o lege privind sistemul financiar-bancar

FOTO Arhivă

Un proiect de lege destinat lărgirii competenţelor Băncii Naţionale şi ale Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare a fost adoptat în lectură finală în şedinţa de vineri, 8 aprilie, a Parlamentului, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea adoptată prevede că actele normative emise de Banca Naţională a Moldovei nu se supun expertizei juridice a Ministerului Justiţiei. Totodată, Banca Naţională, membrii organelor de conducere şi personalul acesteia nu răspund contravenţional sau civil pentru actele sau faptele îndeplinite în exercitarea atribuţiilor, cu excepţia cazurilor în care instanţele judecătoreşti constată rea-credinţă sau neglijenţă.
 
Comisia Naţională, membrii organelor de conducere ale Comisiei Naţionale şi personalul acesteia la fel nu răspund contravenţional sau civil pentru actele sau faptele îndeplinite.
 
Legea prevede apariţia depozitarului central unic, care este persoana juridică, constituită de Banca Naţională a Moldovei. Partajarea competenţelor de reglementare, supraveghere şi control ale depozitarului central între Comisia Naţională şi Banca Naţională a Moldovei va fi determinată prin reglementări comune ale acestora.
 
Legea, iniţial, a fost votată de 50 de deputaţi fiind astfel respinsă. Ulterior, procedura de vot a vot anulată şi repetată, acumulându-se 52 de voturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: