O nouă avertizare marca Onişcenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare ruse se arată nemulţumite de faptul că în Moldova n-ar exista un sistem eficient de control al calităţii producţiei alcoolice şi nu exclud noi restricţii la importul vinurilor noastre. Oficialii moldoveni încearcă să evite un nou conflict cu Rusia

După ce timp de şapte luni serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a tot raportat despre faptul că Moldova livrează pe piaţa rusă doar alcool de calitate, marţi, ca din senin, a anunţat că ar exista unele probleme.

CE VREA ONIŞCENKO

„Cercetările noastre arată că în 2013 doar 0,43% din loturile de băuturi alcoolice livrate în Federaţia Rusă au trecut testele de verificare la întreprinderea de stat Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice
(CNVCPA). Constatăm cu regret că nu se atestă progrese în ceea ce priveşte majorarea livrărilor de producţie care a fost verificată la CNVCPA“, se menţionează într-un comunicat de presă al Rospotrebnadzor.
Ghenadi Onişcenko, şeful autorităţii sanitare din Rusia, a sugerat şi cine s-ar face vinovat de situaţia creată. „Ministerul Agriculturii condus de Vasile Bumacov nu îşi îndeplineşte obligaţiile, care au fost condiţii esenţiale pentru revenirea pe piaţa rusă a produselor moldoveneşti“, susţine Onişcenko.
„Estimările noastre arată că lipsa unui sistem eficient de control al calităţii producţiei alcoolice în Republica Moldova constituie un factor ce frânează normalizarea accesului producţiei alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă“, preciza oficialul rus.

RUŞII AU INSISTAT SĂ FIE DOAR UN SINGUR CENTRU DE EVALUARE

Rodica Sturza, directorul CNVCPA, spune că una dintre condiţiile impuse de Rusia pe care a trebuit să le îndeplinească ţara noastră după embargoul din martie 2006, pentru ca vinurile să poată reveni pe piaţa rusească, a fost crearea acestui centru.
„Până atunci erau mai multe structuri ce ofereau servicii de evaluare a conformităţii vinurilor moldoveneşti. În urma interzicerii livrărilor de vinuri pe piaţa rusească, Guvernul de la Chişinău a decis să creeze acest centru, ca structură unică de evaluare a conformităţii. Concomitent a fost creat şi un registru electronic, unde era publicată toată informaţia despre producţia certificată şi la care putea avea acces oricine şi din orice loc de pe glob. În anul 2009 s-a renunţat însă la acest sistem, iar ulterior s-a decis liberalizarea procesului de evaluare şi certificare. Adică s-a revenit, practic, la situaţia de până la 2006“, a precizat Rodica Sturza.

image

Rodica Sturza, directorul Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice
(CNVCPA) spune că instituţia pe care o conduce este singura acreditată de ruşi  FOTO Tudor Iovu

Şefa CNVCPA spune că unii agenţi economici îşi certifică la acest centru un lot din producţia ce urmează a fi livrată în Rusia, iar pentru alte zece obţine certificate de conformitate, de exemplu, la un laborator din Ceadîr-Lunga. „În principiu, nu este o încălcare, dar în ţară nu există un registru în care să fie afişată producţia ce a trecut evaluarea conformităţii, aşa cum era până în 2009“, explică Rodica Sturza.

Potrivit directorului, dacă exportatorii prezintă la hotarul Rusiei raportul de evaluare a calităţii producţiei emis de CNVCPA, autorităţile de control nu mai iau probe pentru verificări suplimentare. Cu toate acestea, mulţi exportatori preferă să evite controlul la acest centru şi obţin certificate, dacă e necesar, direct în Rusia.

Autorităţile de la Chişinău încearcă să evite însă noi neînţelegeri cu Onişcenko. „Am analizat informaţia difuzată de Rospotrebnadzor, din care rezultă că toată producţia livrată corespunde normelor. Cât despre verificarea calităţii într-un singur centru, condiţie asupra căreia insistă partea rusă, pot spune doar că ţara noastră dezvoltă un sistem de evaluare a calităţii mai sofisticat, care include tot lanţul de producţie, nu doar produsul finit“, a explicat Viorel Guţu, viceministru al Agriculturii.

RUŞII N-AU ÎNCREDERE ÎN LABORATOARELE NOASTRE

Oenologul Gheorghe Arpentin afirmă că declaraţia lui Onişcenko este o reacţie la faptul că autorităţile din Moldova au anunţat că dulciurile din Ucraina corespund cerinţelor de calitate. Totodată, el crede că, de fapt, problema este în Rusia. „Exportatorii noştri evită să-şi evalueze producţia la CNVCPA sau la altă instituţie specializată de nevoie. De regulă, autorităţile din Rusia nu recunosc documentele eliberate de instituţiile specializate din Moldova şi cer ca producţia să fie verificată încă o dată la un laborator în Rusia. În aceste condiţii, este logic ca firmele să evite să plătească de două ori, când o pot face o singură dată“, a precizat Arpentin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite