Nicio companie din Republica Moldova nu a intrat în Top 500 Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea an la rând nici o întreprindere moldovenească nu ajunge să fie clasată în prestigiosul top realizat anual de Deloitte Europa Centrală.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 ţări, inclusiv Republica Moldova se află la a cincea ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pentru anul calendaristic precedent, a anunţat, compania într-un comunicat de presă.


În rândul ţărilor central-europene, Polonia domină în continuare clasamentul cu 173 de companii (35%), urmată de Cehia cu 80 de companii (16%), Ungaria - 68, Ucraina - 43 și România - 38 (8%).


Republica Moldova nu este prezentă în acest clasament, deja al doilea an consecutiv. În anul 2009 în acest top a intrat compania Moldovagaz.
În acelaşi timp ţări asemănătoare ca mărime şi potenţial economic precum este Lituania are opt firme, Letonia şase, iar Estonia trei.

„Pentru companiile central-europene, 2010 a fost un moment de respiro, veniturile lor combinate urcând cu 14,2% de la an la an, faţă de o scădere de peste 21% în 2009. Suma totală (612,14 miliarde de euro) se apropie de nivelul anterior crizei - 665,72 miliarde de euro. Rămâne de văzut dacă este vorba de o redresare temporară sau pe termen lung, în condițiile în care riscul unei recesiuni în W planează în acest moment asupra țărilor dezvoltate din întreaga lume", spune George Mucibabici, Preşedintele Deloitte România.

Deloitte Europa Centrală Top 500 2011 - concluzii principale

Companiile din domeniul bunurilor de consum și transporturi domină clasamentul (157 în total, cu venituri combinate de 149,30 miliarde de euro); urmează industria energiei și resurselor (148 de companii cu peste 244 miliarde de euro) și industria prelucrătoare (117, însumând 143,17 miliarde de euro).
Ca și la edițiile anterioare, în top 10 predomină companiile din industria petrochimică și energetică (opt locuri din zece, inclusiv prima și a doua companie din regiune - PKN și MOL, ale căror venituri au crescut individual cu peste o treime).
Industria prelucrătoare a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de companii reprezentate în top (117, față de 101 anul trecut), printre altele datorită creșterii exporturilor către Germania, cel mai mare vecin al Europei Centrale, precum și a unei cereri industriale sporite.
Industriile care au înregistrat cele mai abrupte scăderi sunt cea imobiliară (cu 4 companii reprezentate în top, faţă de 15 în 2009) și industria bunurilor de consum și transporturi (de la 169, anul trecut, la 157 de companii)

Liderii companiilor de top din Europa Centrală se concentrează pe creștere, performanță financiară și inovație, acestea fiind cele trei elemente cheie care vor susține redresarea susținută a organizațiilor lor, dar și ale regiunii per ansamblu. Deloitte a realizat interviuri cu 72 de directori executivi pe aceste trei subiecte. Rapoarte individuale pe marginea concluziilor vor fi publicate pe rând, în următoarele luni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite