Impactul conflictului de la cea mai mare bancă moldovenească: A scăzut volumul depozitelor de la MAIB, dar a crescut semnificativ la băncile concurente

Impactul conflictului de la cea mai mare bancă moldovenească: A scăzut volumul depozitelor de la MAIB, dar a crescut semnificativ la băncile concurente

Prea multă gălăgie dăunează băncilor FOTO Dumitru Goncear

Scandalul legat de preluarea de către un grup de şapte acţionari a unui pachet de circa 30% din acţiunile Moldova Agroindbank a avut şi un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale băncii din luna mai 2013, arată date publicate de infomarket.md.

Ştiri pe aceeaşi temă


Potrivit datelor făcute publice de portalul infomarket.md, în luna mai 2013, comparativ cu luna aprilie, activele Moldova Agroindbank au scăzut cu peste 130 de milioane de lei, iar depozitele cu circa 40 de milioane de lei. Aceasta în timp ce în primele patru luni ale anului MAIB a reuşit să majoreze volumul depozitelor cu circa 935 de milioane de lei.

Scăderea activelor este pusă în special pe seama plăţii dividendelor de circa 150 de milioane de lei. În acelaşi timp reducerea volumului  depozitelor poate fi pusă în special pe seama agenţilor economici, care deţineau la finele lunii mai cu peste 50 de milioane de lei mai puţini bani pe conturile de la MAIB, decât la finele lunii aprilie. În schimb depozitele populaţiei au crescut, chiar dacă nesemnificativ.

Impactul negativ al scandalului se face mai evident dacă comparăm rezultatele MAIB cu cele ale principalilor doi concurenţi: Victoriabank şi Moldindconbank. Astfel Moldindconbank a reuşit în luna mai să crească volumul depozitelor cu circa 450 de milioane de lei, iar  Victoriabank cu peste 250 de milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările