Guvernul Republicii Moldova dă startul reformei pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca prim pas, vor fi eliminate privilegiile de care beneficiază mai multe categorii de angajaţi, potrivit unui proiect de lege aprobat de Cabinetul de Miniştri

Astfel din 1 iulie 2011, vârsta de pensionare pentru judecători, procurori, poliţişti şi funcţionari va creşte treptat, cu şase luni anual, până la nivelul general.

Proiectul aprobat sâmbătă de Guvern prevede că stagiul general de cotizare pentru toţi angajaţii va creşte de la 30 la 35 de ani. Modificările cele mai drastice vizează însă mai multe categorii de salariaţi privilegiaţi care pot ieşi la pensie în prezent la vârsta de 45-50 de ani.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a declarat că se prevede majorarea stagiului special de cotizare pentru judecători şi procurori până la 15 ani, faţă de 12 ani, cât este în prezent. Proiectul propune şi creşterea treptată, cu şase luni în fiecare an, de la 20 la 25 de ani, a stagiului de cotizare pentru militari şi poliţişti.

Sistem inechitabil
şi vulnerabil

„Actualul sistem de pensionare este inechitabil. Nu este corect ca unele categorii de angajaţi publici să aibă facilităţi la pensionare. Reforma urma să înceapă cu zece ani în urmă", a spus Valentina Buliga. Ca exemplu de inechitate, Buliga a adus faptul că deputaţii pot beneficia de pensie după doar doi ani de aflare în funcţie, procurorii şi judecătorii după 12 ani, în timp ce restul categoriilor de angajaţi pot ieşi la pensie doar după 30 de ani de muncă. Ministrul a precizat că este doar începutul reformei, făra a preciza ce va urma.

În acelaşi timp, Adrian Lupuşor, economist la Centrul „Expert-grup", susţine în studiul „Fezabilitatea implementării sistemului de pensii private în Republica Moldova" că este necesară majorarea vârstei de pensionare pentru bărbați până la 65 de ani și pentru femei până la 60 de ani. Expertul recomandă chiar ca vârsta de pensioare pentru femei să crească treptat până va ajunge la un nivel comun cu cea a bărbaţilor. În caz contrar, în câţiva ani fondul public de pensii va resimţi acut deficitul de bani şi va intra în colaps, susţine Adrian Lupuşor.

Pensionarii noştri,
tineri şi săraci

Expertul constată că decizia din anul 2002 a guvernării comuniste de a stopa reforma sistemului public de pensii şi de a îngheța vârsta de pensionare la nivelul de 57 de ani pentru femei și 63 de ani pentru bărbați a fost una politică. „Actualul sistem public de pensii din Republica Moldova a deveni un hibrid, incorporând mai multe elemente sedimentate din sistemul de tip sovietic" susţine Adrian Lupuşor.

Potrivit specialistului, pensia medie pentru limita de vârstă din ţara noastră este cea mai mică din Europa şi acoperă doar 58-60% din minimul de existență. Totodată, nivelul pensiei medii constituie doar 26% din salariul mediu pe economie şi este cel mai mic din Europa.
Mai mult ca atât, o simulare conform căreia s-ar stopa plata contribuțiilor sociale arată că fondul public de pensii își va putea onora obligațiunile doar în primele 1,5-2 luni, după care va intra în colaps.

Pensiile cresc
doar cu 7,8%

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 prevede venituri de 9,16 miliarde de lei, în creştere cu 8,9% faţă de anul trecut. Veniturile principale vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale de stat, care vor constitui 74,6% din suma totală. Executivul a decis majorarea cu 7,8% a pensiilor, de la 1 aprilie 2011. Astfel, pensia medie indexată după 1 aprilie va constitui 901,05 lei. Pensia minimă indexată va fi de 570 de lei pentru lucrătorii din agricultură şi 641 de lei pentru restul beneficiarilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite