Grafic: Condiţiile de trai ale moldovenilor. Mulţi dintre ei nu beneficiază de principalele utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea populaţiei rurale nu are acces la principalele utilităţi FOTO: Adevărul
Majoritatea populaţiei rurale nu are acces la principalele utilităţi FOTO: Adevărul

O mare parte dintre moldoveni locuiesc încă fără acces la apă sau la sistemul de canalizare: nu are baie, veceu în interiorul locuinţei sau nu deţine un frigider.

Potrivit datelor statistice pentru anul 2014, cea mai mare parte a gospodăriilor din mediul urban beneficiază de un şir de utilităţi în interiorul locuinţei, cum ar fi reţele de apă caldă, încălzire, gaze, grup sanitar, canalizare, ceea ce nu este valabil pentru mediul rural. Singura utilitate de care benficiază toate locuinţele din Republica Moldova este asigurarea cu enegie electrică. În rest, o mare parte dintre moldoveni locuiesc fără acces la principalele utilităţi caracteristice epocii contemporane. 

Informaţia prezentată de Biroul Naţional de Statistică arată că, dacă în oraşe 93,2% din gospodării au acces la instalaţiile de alimentare cu apă, atunci în sate puţin peste 50% din locuitori nu beneficiază de acest serviciu. Totuşi, acces la apă caldă au doar puţin peste 72% dintre orăşeni, iar în sate beneficiază de apă caldă doar 23,4% din populaţie. În acelaşi timp, nu toţi orăşenii dispun de un veceu în interiorul locuinţei. Astfel, 74,9% din apartamentele din oraşe dispun de această comoditate în timp ce în sate doar 10,5% din gospodării au veceu în interiorul casei. În mediul urban, peste 10% din locuinţe nu au acces la sistemul de canalizare, iar în mediul rural – 64% din numărul total al gospodăriilor. Şi baia sau duşul lipsesc din casele a peste 20% dintre orăşeni în timp ce în sate ponderea acestora este de circa 74%. 

Comparativ cu gospodăriile din mediul urban, a căror locuinţe sunt mai bine dotate cu electrocasnice, cele din mediul rural au o dotare inferioară. Astfel, dacă în mediul urban, la 100 de gospodării le revin în mediu 110 televizoare, atunci în mediul rural acestora le revin 101 televizoare. Cu frigidere şi congelatoare sunt dotate 99 gospodării din 100 în mediul urban, iar în cel rural – 90 de gospodării. Numărul de autoturisme la 100 de gospodării este de 20, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Totuşi, locuitorii de la sate, se deplasează mai mult cu bicicletele, la 100 gospodării din mediul rural revenind 16 biciclete, de circa trei ori mai mult decât în oraşe.  

„Condiţiile de locuit reprezintă un indice important al bunăstării populaţiei, acestea oferind persoanei satisfacerea necesităţilor de ordin biologic, psihologic, social şi familial”, menţionează reprezentanţii BNS. 

Astfel, 62,3% din totalul gospodăriilor dispun de locuinţe formate din 2-3 camere, iar 29,6% locuiesc în 4 şi mai multe camere, majoritatea fiind din mediul rural. Suprafaţa locuibilă ce revine în mediu la o persoană a constituit 24,7 metri pătraţi, de la 20,2 metri pătraţi cât constituie suprafaţa locuibilă pe o persoană în mediul urban până la 28,3 metri pătraţi în cazul gospodăriilor din mediul rural. 

Veniturile medii ale populaţiei în Republica Moldova sunt cu circa 4% mai mari decât cheltuielile. Locuitorii de la sate au venituri de 1,4 ori mai mici decât cei din oraşe. 

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite