Goana după petrolul moldovenesc. Zăcămintele de hidrocarburi, luate la ochi de britanici şi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul timp, mai multe companii străine şi-au manifestat interesul pentru explorarea zăcămintelor de hidrocarburi din ţara noastră. Piedica din calea investitorilor este legislaţia imperfectă

În luna august, britanicii de la firma Canyon Oil and Gas Ltd. anunţau că ar deţine două perimetre de hidrocarburi în sudul Moldovei şi că intenţionează să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor şi petrolului de şist, prin fracturare hidraulică. Într-o prezentare de pe pagina web a companiei, cei de la Canyon susţineau chiar că ar colabora cu Ministerul Geologiei (care nu există în Republica Moldova) la întocmirea unui studiu preliminar pentru „o mai bună înţelegere a sistemului de şisturi bituminoase“. 

Se mai spunea că firma ar fi investit circa un milion de doari în activităţile din sudul ţării şi că ar fi obţinut circa 2.500 de barili de petrol dintr-o sondă, în perioada februarie-august, la un cost net de 70 de dolari pentru un baril. Ulterior o parte din informaţie a dispărut de pe portal, iar în septembrie 2013 compania Canyon Oil a anunţat că a fost preluată de grupul Aminex Plc, care lucrează în special în Africa.

Americanii vor teren şi licenţă pentru prospecţiuni

La începutul lunii noiembrie 2013, deja Steve Nicandros, preşedintele companiei petroliere Frontera Resources, din Houston, SUA, i-a adresat o scrisoare premierului Iurie Leancă în care anunţa despre „intenţia de a-şi extinde în Republica Moldova afacerile din domeniul petrolului şi gazelor naturale“. Acesta făcea trimitere şi la o promisiune pe care ar fi făcut-o în 2011 fostul premier Vlad Filat privind „asigurarea unui teren de explorare a resurselor de petrol şi gaze, dar şi eliberarea unei licenţe de activitate în domeniu“, promisiune ce ar fi urmat să fie onorată la începutul acestui an. Totodată, Nicandros îi solicita o audienţă şefului Executivului, menţionând că ar desfăşura activităţi în Georgia, Armenia, Ucraina şi Azerbaidjan.

Ion Grâu, consilier pe probleme energetice al premierului Iurie Leancă, ne-a declarat că solicitarea privind oferirea licenţei şi a unui teren pentru prospecţiuni nu poate fi onorată din cauza că lipseşte cadrul legal necesar.

„Din păcate, actualul Cod al subsolului conţine prevederi specifice pentru carierele de piatră, nu şi pentru zăcămintele de petrol şi gaze. E necesară o lege ce ar stipula clar condiţiile în care pot fi oferite terenuri pentru prospecţiuni şi ce garanţii ar primi companiile care s-ar ocupa de astfel de cercetări, ca să-şi recupereze investiţiile“, a precizat consilierul.

Vom avea o lege a petrolului

Autorităţile au reactivat în acest an şi un grup de lucru guvernamental coordonat de Ministerul Mediului, care fusese creat încă în 2012 pentru a elabora legislaţia necesară privind exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi. Andrei Juraveli, directorul Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale, ne-a declarat că ar fi fost deja elaborat un proiect de lege a petrolului, care acum e la etapa de avizare, după care va fi publicat pentru discuţii publice. „Documentul conţine prevederi despre modul în care vor fi determinate şi atribuite pentru prospecţiuni perimetrele petroliere. La fel, sunt stipulate şi condiţiile de eliberare a licenţelor pentru extracţie“, a adăugat şeful agenţiei. Oficialul nu a putut spune când va fi publicat proiectul şi, mai ales, când ar putea fi adoptat.

Valentin Bodişteanu, directorul Valiexchimp, companie ce exploatează zăcămintele de petrol şi gaze din sudul ţării, spune că nu ştie nimic despre o eventuală lege a petrolului. „Nimeni nu a solicitat opinia noastră, dar consider că e nevoie de mai multă claritate în domeniu. Noi am demonstrat că în sudul Moldovei există rezerve de gaze şi petrol. Dar pentru a face prospecţiuni la o adâncime mai mare şi pe terenuri mai extinse e nevoie de tehnologii moderne şi de resurse financiare“, a afirmat managerul.

Costuri de circa 80 de milioane de dolari

Anterior, vicepremierul Valeriu Lazăr susţinea că autorităţile examinează două variante pentru concesionarea dreptului de explorare şi exploatare a resurselor energetice pe teritoriul Republicii Moldova. „Prima ar fi să dăm în concesiune tot procesul, de la prospecţiuni până la extracţie, iar a două - să facem cercetări cu forţe proprii şi să anunţăm licitaţii internaţionale după ce avem rezultate concrete“, declara ministrul Economiei. Potrivit estimărilor preliminare, prospecţiunile ar necesita la o primă etapă cheltuieli de 60-80 de milioane de dolari.

Specialiştii din domeniu susţin că ţara are nevoie de prospecţiuni serioase pentru a afla ce resurse deţine. Mai ales că la doar câţiva kilometri distanţă, în judeţul Vaslui din România, gigantul american Chevron montează primele sonde de explorare a gazelor de şist.

Totodată pe o hartă ce prezintă zonele de interes ale Chevron din Estul Europei apare şi regiunea de sud a Republicii Moldova.

10 milioane de tone. Acestea ar fi rezervele de petrol din subsolul Republicii Moldova, conform unor estimări din perioada sovietică.   
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite