Deprecierea leului va avea ca efect un nou val de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile pe piaţa valutară s-a înregistrat o depreciere a leului faţă de dolar şi euro. Banca Naţională susţine că este o tendinţă sezonieră, dar experţii spun că aceasta este rezultatul politicii monetare a BNM, iar printre efecte se numără o nouă spirală a scumpirilor

Ieşirea din lunga perioadă a sărbătorilor de iarnă a coincis cu un nou val de depreciere a leului moldovenesc faţă de dolar şi euro. Doar în ultimele două săptămâni moneda naţională s-a devalorizat cu 1,8% faţă de dolar şi a ajuns la 13,32 lei, cel mai înalt curs din ultimii zece ani. Cotaţia euro a crescut cu 2,8% şi a atins nivelul-record de 18,28 lei. Căderea leului ar fi fost şi mai abruptă, dacă, la mijlocul săptămânii trecute, Banca Naţională a Moldovei (BNM) n-ar fi aruncat pe piaţă cantităţi importante de valută, reuşind să stopeze creşterea dolarului şi a monedei unice europene.

Primele scumpiri

Efectele deprecierii leului se fac deja simţite. Costurile mai multor mărfuri de import, de la produse alimentare până la electrocasnice, cosmetice şi detergenţi, au început să crească. La finele săptămânii trecute, preţurile unor lactate au săltat cu circa 4%, iar la începutul acestei săptămâni, mai multe companii petroliere au anunţat că vor majora cu 50-60 de bani preţul unui litru de benzină şi motorină. Gazul lichefiat s-ar putea scumpi cu circa un leu pentru un litru sau cu peste 10%.

„Fenomen specific sezonului rece“

Este adevărat că în cazul produselor petroliere la majorarea preţurilor au contribuit şi cotele mai mari cu circa 10% ale accizelor, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2014. La rând stau tarifele la gazul natural şi energia electrică, care ar putea creşte cu circa 10%.

Administraţia BNM susţine că deprecierea leului este un fenomen sezonier. „Pentru perioada rece a anului este caracteristică o cerere sporită de valută, determinată în special de importurile mari de resurse energetice. Aceasta are ca efect deprecierea lentă şi moderată a leului faţă de dolar“, se arată într-o notă informativă a băncii centrale.

Totodată, autoritatea bancară dă asigurări că urmăreşte îndeaproape piaţa valutară locală şi apreciază că evoluţia leului moldovenesc se încadrează în parametrii normali. 

„Este doar vina BNM“

Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains, crede, însă, că deprecierea este rezultatul politicii riscante duse de BNM în a doua jumătate a anului trecut, când a crescut masa monetară. „Banca Naţională trebuia să reducă rata de bază, ceea ce ar fi dus la o scădere mai semnificativă a dobânzilor la credite şi ar fi stimulat creditarea economiei. Acum, deşi băncile deţin lichidităţi foarte mari, din cauza dobânzilor ridicate, cererea de credite este redusă“, explică economistul.

În opinia lui, deprecierea leului dă peste cap o serie de prognoze făcute de autorităţi, inclusiv cea privind rata anuală a inflaţiei, care ar putea trece de 6%, cu mult peste cota de 4,8% estimată de autorităţi.

Stanislav Madan, consultant la Business Intelligent Service, a calculat că doar în trimestrul trei al anului trecut BNM a avut intervenţii pe piaţa valutară evaluate la peste 600 milioane de dolari, de peste două ori mai mult decât cele din 12 luni precedente.

Câştigă bugetul şi exportatorii

„Ţinând cont de faptul că în anul 2014 afluxul de valută din partea donatorilor pentru susţinerea bugetului va fi superior cheltuileilor pentru deservirea datoriei externe, finanţele ţării ar avea de câştigat din deprecierea monedei naţionale. Printre beneficiarii direcţi ar mai fi exportatorii şi moldovenii care primesc bani de la rudele de peste hotare“, afirmă expertul.

Dacă tendinţa se va păstra, economia naţională va avea de suferit pentru că se vor accentua presiunile inflaţioniste.

„Luînd în considerare faptul că mai mult de jumătate din consum este asigurat de importuri, creşterea în lanţ a preţurilor ar fi iminentă. Până acum, BNM a reuşit să menţină indicele preţurilor de consum în limitele prognozate şi datorită faptului că anul trecut a fost unul excepţional pentru agricultură, însă situaţia pentru 2014 este oarecum incertă. În acelaşi timp, deprecierea loveşte în puterea de cumpărare a celei mai mari părţi a populaţiei, care primeşte în lei salariile, pensiile şi ajutoarele sociale, valoarea reală a cărora scade în aceste condiţii“, explică Stanislav Madan.

Potrivit specialiştilor, BNM a dat, totuşi, semnale clare că nu va permite devalorizarea monedei naţionale într-o perioada scurtă de timp.

Deprecierea loveşte în puterea de cumpărare a celei mai mari părţi a populaţiei, care primeşte salarii, pensii şi ajutoare sociale în lei. Stanislav Madan, expert financiar
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite