Cine se face vinovat de periclitarea securităţii aeriene a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Securitatea traficului aerian, în pericol din cauza problemelor fianciare ale instituţiei responsabile FOTO: Adevărul
Securitatea traficului aerian, în pericol din cauza problemelor fianciare ale instituţiei responsabile FOTO: Adevărul

Ministrul în exerciţiu al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, susţine că problemele cu care se confruntă acum MoldATSA nu ar fi existat dacă reprezentantul Moldovei la Arbitrajul Internaţional de la Paris nu ar fi votat împotriva statului său.

Guvernul a probat miercuri, 19 noiembrie, proiectul de decizie cu privire la eliberarea de plată a penalităţilor şi autorizarea unui împrumut de la Autoritatea Aeronautică Civilă către întreprinderea de stat MoldATSA. Ministrul Iurie Chirinciuc a declarat că problemele cu care se confruntă compania au fost generate de decizia Arbitrajului Internaţional de la Paris.

Chirinciuc: „Dacă el nu ar fi votat...”

Astfel, Iurie Chirinciuc a precizat în cadrul şedinţei executivului că Republica Moldova a pierdut în septembrie suma de 385 milioane de lei şi 540 de mii de dolari în urma deciziei Arbitrajului Internaţional de la Paris. Suma a fost pierdută din cauza procesului intentat ţării noastre de către compania energetică Energoalians reprezentată de Komstroy din Ucraina. „Dosarul se referă la livrările de energie electrică între Republica Moldova şi Ucraina în anii 1999-2001 şi este vorba despre o presupusă datorie pretinsă de agentul economic din Ucraina. Pierderea acestui litigiu a fost cauzat de faptul că reprezentantul Republicii Moldova, Victor Volcinschi, care în calitate de arbitru a votat împotriva statului său şi anume împotriva Republicii Moldova. Dacă el nu ar fi votat, nu am fi fost în situaţia în care ne aflăm şi nu ar fi fost necesar acest împrumut şi această hotăre de Guvern”, a declarat Iurie Chirinciuc.

4,5 milioane de euro, blocate în Belgia

Astfel, conturile companiei MoldATSA, care erau alimentate de Organizaţia Europeană pentru Securitatea Navigaţiei Aeriene „EUROCONTROL” şi care furnizează 85% din veniturile întreprinderii de stat, au fost blocate în aprilie 2015 de către executorii judiciari belgieni, la solicitarea firmei Komstroy din Ucraina. Suma blocată este de 4,5 milioane de euro şi înregistrează o creştere lunară de 0,5 milioane de euro, MoldATSA rămânând practic fără resurse financiare. În aceste condiţii, controlorii de trafic aerian ai MoldATSA au ieşit cu o declaraţie comună în care anunţau că nu îşi pot desfăşura activitatea în continuare din cauza problemelor financiare ale întreprinderii, iar securitatea traficului aerian este în pericol.

Ce spune Volcinschi

Victor Volcinschi nu a putut fi găsit pentru a comenta acuzaţiile, însă a declarat pentru Ziarul Naţional referitor la acest caz că decizia sa este una motivată şi a fost luată în baza actelor prezentate care demonstrează că datoriile invocate de compania ucraineană nu sunt inventate.

Riscul persistă

Decizia aprobată ieri de guvern permite companiei să ia un împrumut de 35 milioane de lei de la Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a-şi debloca conturile. Banii vor fi acordaţi în patru tranşe, dintre care 20 milioane de lei vor ajunge la MoldATSA în acest an. Potrivit deciziei guvernului, MoldATSA „este eliberată de plata penalităţilor acumulate pentru netransferarea în termen a plăţilor de supraveghere a menţinerii condiţiilor de certificare către Autoritatea Aeronautică Civilă, pentru perioada de la 1 decembrie 2014 până în prezent”.

Următoarea examinare a cazului va avea loc pe 28 ianuarie 2016, însă Iurie Chirinciuc a menţionat că există riscul ca bugetul MoldATSA să rămână blocat şi după această dată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite