Cele mai mari fabrici din Republica Moldova. De la dulciurile care au cucerit pieţele din regiune la covoare de lux

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova. De la
dulciurile care au cucerit pieţele din regiune la covoare de lux

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova activează în industria alimentară şi cea uşoară FOTO: Adevărul

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova au fost înfiinţate încă în perioada sovietică şi activează în special în industria alimentară şi cea textilă. Produsele moldoveneşti au reuşit să cucerească marile pieţe europene şi să fie apreciate de tot mai mulţi consumatori.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: fabrica de pâine Franzeluţa

„Franzeluţa” este cea mai mare fabrică de pâine din Republica Moldova. Mai mult de 120 de produse de panificaţie, 50 de produse de patiserie, 80 de produse de cofetărie şi peste 20 de produse de paste făinoase se fabrică zilnic.
Produsele  sunt livrate în Germania, Canada, SUA, Grecia, România, Irlanda, Italia, Spania, Bulgaria, Australia, Marea Britanie, Estonia şi Israel. SA „Franzeluţa” este o întreprindere cu experienţă de peste 67 de ani în industria de panificaţie, cu tradiţii stabilite şi cu reputaţie, care include 3 fabrici de pâine şi o fabrică de paste făinoase
 

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Orhei-Vit

Cea mai mare fabrică specializată în producerea sucurilor şi conservelor din fructe şi legume este Orhei-Vit, fondată în 1945 şi privatizată în 1994, este amplasată pe un teritoriu de peste 15 hectare într-o zonă pitorească a oraşului Orhei. Compania are capacitatea de a produce anual 50 milioane de pachete şi 15 milioane de sticle cu diverse sucuri. Pentru a asigura întreprinderea cu materie primă de calitate, compania dispune de 420 hectare de pamânt propriu, pe care sunt crescute cu grijă fructe şi legume. În cadrul companiei a fost creat si un centru de deservire a fermierilor, din zona Orheiului, ce practica activitatile de cultivare a fructelor si legumelor. Cea mai mare parte a produselor fabricate la „Orhei-Vit” sunt exportate în ţările din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Austria şi Polonia.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Cricova

Cea mai mare fabrică de vinuri este cunscutul Combinat de vinuri „Cricova”, care a fost fondat în 1952 şi este situat în oraşul Cricova, suburbie a municipiului Chişinău.

La momentul actual, podgoriile companiei sunt cele mai întinse din Republica Moldova şi se întind pe o suprafaţă de aproximativ 600 ha. Fabrica produce anual 10 milioane de sticle de vin care sunt exportate în circa 22 de ţări din CSI şi UE.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Bucuria

Cea mai mare fabrică de dulciuri din Republica Moldova este „Bucuria” a căror produse sunt cunoscute pe toate pieţele din regiune.  Fabrica şi-a început activitatea în 1946 şi produce mai mult de 250 tipuri de produse de patiserie. Acum, „Bucuria” fabrică zilnic câte 27 de tone şi exportă lunar 150 de tone de dulciuri. Produsele „Bucuria” sunt exportate în SUA, Canada, Tările Baltice, Germania, Grecia, România, Izrael, Cehia, Bulgaria, Bosnia, Ucraina, Iordania şi Estonia.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Fabrica de zahăr de la Drochia

Cea mai mare fabrică de zahăr din Republica Moldova aparţine companiei „Sudzuker-Moldova”, fondată în 1957 şi situată în Drochia. Capacitatea de producţie a fabricii de zahăr din Drochia este de 3 000 tone de sfeclă pe zi. Compania moldo-germană deţine trei fabrici care a produs anul trecut 125 mii de tone de zahăr sau aproape 70% din producţia totală de zahăr. Volumul vânzărilor anuale a depăşit cifra de 7,7 miliarde de euro. Compania exportă anual zahăr în mai multe ţări din UE şi CSI.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: „Rogob”

Cel mai mare producător de mezeluri şi produse din carne, „Rogob”, care a apărut pe piaţă în 1997, este situată în comuna Goianul Nou pe o suprafaţă de 5 000 metri pătraţi. Cu o capacitate de producere zilnică ce depăşeşte 50 de tone de produse finite, compania asigură cu mezeluri de calitate peste 3 500 unităţi comerciale. Mai mulţi experţi din UE au vizitat fabrica şi au dat asigurări că mezelurile şi alte produse din carne de la „Rogob” sunt conforme pentru a fi exportate pe piaţa comunităţii europene.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Fabrica de bere

Prima fabrică de bere din Moldova, de unde îşi trage originile actuala companie Efes Vitanta Moldova Brewery, a fost fondată în 1873 de către un întreprinzător german. O nouă etapă în istoria companiei şi a mărcii  de bere „Chişinău” începe în 2003, când „Efes Beverage Group”, unul din cei mai mari producători de bere de pe piaţa europeană, achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al companiei „Vitanta Intravest”, fiind creată astfel noua companie „Efes Vitanta Moldova Brewery”. Producţia anuală este de circa 91 mii litri de băuturi, dintre care bere  - peste 88 mii litri, băuturi slab alcoolice şi cvas.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Cea mai mare fabrică de covoare

„Covoare-Ungheni” este cea mai mare companie specializată în fabricarea covoarelor din Republica Moldova  şi din regiune. Fabrica a fost construită în 1980 şi în prezent, jumătate din producţie este exportată în ţările europene, iar alte 50 de procente în ţările CSI. Cele mai mari vânzări sunt realizate în România, Germania, Anglia sau Polonia.
Anual, fabrica produce peste cinci mii de kilometri pătraţi de covoare, iar 95% din producţie este exportată.  Covoarele de la Ungheni pot fi văzute în parlamentul României, Duma de Stat a Rusiei sau în palatele şeicilor arabi.

Cele mai mari fabrici din Republica Moldova: Hainele de la „Ionel”

Cea mai mare întreprindere din industria uşoară a Republicii Moldova, fabrica de confecţii “Ionel”, exportă 81% din producţia sa, majoritatea volumului fiind livrat ţărilor europene. Fabrica a fost înfiinţată în 1945 în Chişinău. Vânzările cresc anual cu câte 10%, iar anul trecut acestea au constituit circa 70 milioane de lei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: