Cele mai mari companii din Transnistria, la marginea prăpastiei. Au tăiat din bugetul regiunii 30 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante întreprinderi din regiunea transnistreană şi care furnizau cei mai mulţi bani la buget au redus esenţial din volumul producţiei care a cauzat o scădere a veniturilor.

Potrivit novostipmr.com, şefa aşa-zisului Executiv de la Tiraspol, Elena Ghirjul, veniturile totale încasate în prima jumătate a acestui an au constituit 1,824 miliarde de ruble transnistrene (valuta nerecunoscută din regiune) sau 164,3 milioane de dolari. Suma este mai mică cu 15% sau cu 29,18 milioane de dolari faţă de primele şase luni ale anului trecut. În acelaşi timp, cheltuielile din bugetul regiunii transnistrene au fost mai mari cu 41% decât veniturile.

Potrivit Elenei Ghirjul, din cei 50 de contribuabili mari ai regiunii, 34 de întreprinderi au furnizat mai puţin bani la buget. Astfel, marile companii, cum ar fi „Tirotex”, „Kvint”, Combinatul de ciment de la Râbniţa, Uzina metalurgică, „Haitec”, „Agroprombank”, „Softşuz”, Calea ferată a Transnitriei, „Sberbank” sau „Farba-Grupp” au alocat venituri mai mici cu 235 milioane de ruble transnistrene sau 21,1 milioane de dolari. Cel mai mult a tăiat din bugetul regiunii concernul „Sheriff”, plăţile spre buget ale acestuia înregistrând o diminuare de 149 de milioane de ruble transnistrene sau 13,4 milioane de dolari.

Puterea nerecunoscută de la Tiraspol anunţă că, totuşi, o parte din marile companii au furnizat venituri mai mari cu 77 milioane de ruble transnistrene sau circa 7 milioane de dolari. „Ministrul economiei” din regiune, Alevtina Slincenko, a declarat că principalele cauze ale diminuării încasărilor de la aceste companii sunt diminuarea volumului producţiei şi a veniturilor.

Doar „Elektromaş”, „Farba-Grupp”, „Haitec” şi Uzina constructoare de maşini au înregistrat o creştere a volumului producţiei. În pofida acestui fapt, unele din ele nu au alocat mai mulţi bani în bugetul regiunii. Din totalul celor 34 de întreprinderi, 21 au realizat mai puţină producţie şi au obţinut mai puţine venituri din vânzări.

Potrivit aşa-zisei administraţii de la Tiraspol, şi în fondurile sociale s-au acumulat mai puţini bani din cauza reducerii numărului de angajaţi la 17 întreprinderi şi a salariilor. Cele mai multe concedieri au avut loc la Tirotex unde numărul angajaţilor s-a diminuat cu 283 de persoane.

Alevtina Slincenko a mai spus că practic toţi agenţii economici au tăiat din salarii. Potrivit datelor prezentate, volumul producţiei industriale s-a redus în primele şapte luni cu 10%, iar lunar această scădere este de 12-18%.

Din cauza dificultăţilor economice prin care trece regiunea transnistreană, experţii prognozează în acest an o recesiune economică de 30%. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite