Transnistria are datorii de două ori mai mari decât Ucraina, dar Gazprom nu opreşte gazul

Transnistria are datorii de două ori mai mari decât Ucraina, dar Gazprom nu opreşte gazul

Gazprom este cel mai mare sponsor al separatiştilor de la Tiraspol FOTO Reuters

Datoria pentru gaze a regiunii separatiste a crescut în anul 2013 cu încă 588 de milioane de dolari şi a ajuns la enorma cifră de 4,75 de miliarde de dolari, dublă comparativ cu cea a Ucrainei. Cu toate acestea Gazprom continuă să livreze metan fără să ceară plata datoriilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui raport a băncii regionale de la Tiraspol, regiunea nu a plătit nici-un metru cub de gaze livrat de Gazprom.

Singura plată au fost făcută sub formă de servicii de transport a gazelor ruseşti spre statele din Balcani. Din anul 2007, Transnistria a stopat toate plăţile pentru gaze şi în consecinţă datoria a crescut în proporţie geometrică.

Astfel dacă în anul 2007 datoria autoproclamatei rmn s-a majorat cu 201,6 milioane de dolari, în anul 2008 cu 297 milioane de dolari, în 2009 cu 436 milioane de dolari, în 2010 cu 523 milioane de dolari, în 2011 cu 702 milioane de dolari, în 2012 cu 839 milioane de dolari, iar în anul 2013 cu 588 de milioane de dolari. Scăderea în anul trecut a volumului acumulării datoriei se datorează reducerii consumului de gaze de către Centrala de la Cuciurgan.

Responsabilii de la Tiraspol nici nu ascund faptul că nu plătesc şi nici nu au de gând să plătească gazele livrate de Gazprom. În schimb Gazprom a anunţat în câteva rânduri doar intenţia de a rezolva chestiunea datoriei. Cum se va face nu este clar. Or, oficial această datorie este şi a întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările