ANALIZĂ Cât cheltuieşte statul pentru creşterea copiilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Stat Madan a analizat indemnizaţiile oferite de statul Republica Moldova pentru îngrijirea copiilor şi a ajuns la concluzia că modificările legislative care vor intra în vigoare pe 1 aprilie lovesc anume în femeile care muncesc şi plătesc onest contribuţiile sociale.

Într-o analiză publicată pe blogul său, expertul demontează argumentele autorităţilor, precum că modificările operate vor echilibra sistemul de plăţi sociale:

În ultimele zile, mass-media au relatat pe larg despre războiul purtat de mămici cu autorităţile pe tema formulei de calcul a mărimii indemnizaţiilor pentru maternitate. Autorităţile au tot încercat să ne convingă că noua redacţie a Legii numărul 322 vine să asigure o protecţie socială persoanelor de bună-credinţă, care au achitat contribuţii de asigurări sociale pentru o perioadă mai mare şi dintr-un venit mai mare, în raport cu persoanele care au avut posibilitate, prin diferite metode, să-şi majoreze artificial venitul din care se calculează aceste indemnizaţii doar pentru una sau două luni lucrate complet înainte de perioada în care survine riscul asigurat.

Din păcate, însă, Ministerul Muncii sau Casa Naţională de Asigurări Sociale nu au prezentat publicului cifre concrete referitor la cât cheltuieşte statul pentru indemnizaţiile de maternitate, care ar fi economiile obţinute şi care sunt fraudele reale (se vorbea şi de suma de 50 de milioane de lei). Prin urmare, am încercat să găsesc singur răspuns la întrebarea: Cât cheltuieşte statul pentru nou-născuţi? 

Deşi a fost un proces complicat de căutare, în cele din urmă am găsit date valabile pentru 2012 în Raportul social anual, elaborat de minister . Vom menţiona că cheltuielile luate în calcul se referă pentru persoanele asigurate la:

1. indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani
2. indemnizaţia unică la naşterea primului copil
3. indemnizaţia unică la naşterea fiecărui copil începând cu al doilea

pentru persoanele neasigurate la:

1. indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pâna la vârsta de 1,5 ani
2. indemnizaţia unică la naşterea primului copil
3. indemnizaţia unică la naşterea fiecărui copil începând cu al doilea.

Ce am avut şi ce am pierdut

Procesele demografice din Republica Moldova sunt triste, iar acest lucru poate fi lesne înţeles dacă analizăm numărul anual al copiilor nou-născuţi şi rata natalităţii. Dacă în anul 1985 în Moldova se năşteau peste 90.000 de copii, sau 21,5 bebeluşi la 1.000 de locuitori, în anul 2012 numărul acestora era de peste două ori mai mic - 39.435 de nou-născuţi, sau 11,1 la 1.000 de locuitori. Din păcate, această tendinţă negativă se menţine în ultimii ani, iar tematica alocaţiilor acordate de stat mamelor capătă o sensibilitate şi mai mare într-un asemenea context trist.

Constatăm că în anul 2012 valoarea indemnizaţiilor pentru maternitate a atins 540,2 milioane lei. Per total, statul cheltuieşte mai mulţi bani pentru persoanele asigurate care contribuie cu bani la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) - 341,3 milioane de lei (63,2%) decât pentru persoanele neasigurate - 198,9 milioane lei (36,8%).

Doar una din trei mame este contribuabil

Deşi autorităţile ne spuneau că unul din obiectivele modificărilor legii contestate este încurajarea persoanelor de a desfăşura oficial activitate în câmpul muncii şi creşterea responsabilităţii acestora de a achita cu bună credinţă contribuţii de asigurări sociale pentru o perioadă mai mare, realitatea datelor statistice mă face să cred că, dacă se menţine legea în forma actuală, autorităţile, din contra, se vor îndepărta de atingerea acestui obiectiv. Această afirmaţie rezidă din faptul că, potrivit datelor oficiale, una din trei mame este contribuabil la BASS. Or, modificările contestate lovesc anume în mamele active în câmpul muncii, care sunt şi aşa puţine.

Indemnizaţia lunară, mărul discordiei

De fapt, polemicile legate de Legea numărul 322 se referă exclusiv la mărimea indemnizaţiei lunare pentru persoanele asigurate, adică pentru mamele angajate în câmpul muncii care contribuie cu impozite şi taxe la buget. Pentru persoanele neasigurate indemnizaţia lunară este stabilită prin lege (300 de lei în 2012) şi durează până când copilul împlineşte un an şi jumătate. Pe de altă parte, potrivit datelor din 2012, de o indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani au beneficiat 37.318 persoane, iar valoarea medie a indemnizaţiei a constituit 868,52 de lei.

Prin urmare, înmulţind valoarea medie a îndemnizaţiei lunare cu numărul de beneficiari reiese că în anul 2012 statul a cheltuit cu mamele aflate în concediu de maternitate suma de 371,6 de milioane de lei. La începutul acestui articol scriam că cineva vehicula pierderi ale bugetului de 50 de milioane de lei din această indemnizaţie însuşită incorect. Întrebarea mea firească este: De unde? Din 371,6 milioane de lei?

Miercuri am aflat că autorităţile au cedat până la urmă (cine s-ar fi îndoit, e an electoral) şi vor satisface cerinţele mămicilor. Sper aşa să fie, pentru că ţara asta are nevoie de VIITOR, iar, dacă vom ajunge să creăm constrângeri pentru cele mai simple facilităţi, vom merge fără sens şi fără orizont.

În asemenea cazuri, argumentul că nu sunt bani la buget ar trebui, pur şi simplu, să dispară, pentru că e vorba de interesul nostru naţional. Mai mult, dacă s-au găsit în acest an 44 de milioane de lei pentru a majora salariile judecătorilor, chiar nu se găsesc câteva zeci de milioane pentru copii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite