Amânarea implementării Pachetului energetic III este favorabilă Gazpromului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexei Miller, şeful Gazprom, şi preşedintele rus Vladimir Putin ne trimit mesaj prin ţeavă
Alexei Miller, şeful Gazprom, şi preşedintele rus Vladimir Putin ne trimit mesaj prin ţeavă

Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a apreciat, ieri, pozitiv progresele Republicii Moldova în implementarea tratatului CE şi a acceptat derogarea în timp pentru articolul 9 din Pachetul Energetic III.

Acest articol prevede separarea activităţilor de transport de cele de furnizare şi distribuţie a gazelor natural, prin urmare, compania Moldovagaz nu va fi divizată. Termenul limită solicitat este anul 2020, anunţă ministerul Economiei.

Consiliul a mai decis să fie creat un grup de lucru comun, format din experţi europeni, moldoveni şi ucraineni, în vederea facilitării implementării Pachetului Energetic III de către Moldova şi Ucraina. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a reiterat suportul UE în consolidarea securităţii energetice a ţării noastre.

Guvernul a solicitat amânarea implementării Pachetului Energetic III pentru ca investiţiile Gazprom să nu fie afectate şi ca să poată semna un nou contract de import a gazelor din Rusia.

Moldova va pierde timp preţios

Ion Munteanu, expert în securitate energetică, consideră că această derogare va avea efecte nefaste pentru Moldova. „În primul rând, vom pierde timp preţios pentru implementarea prevederilor ce ne-ar permite integrarea în piaţa energetică europeană. În al doilea rând, nu există nicio garanţie că Gazprom ne va oferi o reducere în schimb", a explicat specialistul.

O capcană

Wojciech Kononczuk, cercetător la Centrul pentru Studii Estice din Varşovia, este mai tranşant. „Este o capcană. Amânarea implementării Pachetului Energetic pentru anul 2020 poate semnifica şi faptul că acesta nu va intra în vigoare niciodată în Republica Moldova. Or, este evident că implementarea prevederilor Pachetului III Energetic măcar într-o ţară CSI nu va primi acordul Rusiei nici în anul 2012 şi nici în anul 2020" afirmă expertul polonez.

Moldova poate obţine o reducere de 30% a preţului la gaze! Condiţia impusă de Rusia este renunţarea la Pachetul Energetic al UE

Vlad Filat: „Moldova va cere amânarea până în 2020 a aplicării tuturor prevederilor acordului energetic cu UE"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite