În anul 2010, circa 20,5% din valoarea importurilor în Republica Moldova a revenit resurselor energetice

În anul 2010, circa 20,5% din valoarea importurilor în Republica Moldova a revenit resurselor energetice

Centrala electrică de la Cuciurgan a stopat livrările în energie electrică

Anul trecut am importat resurse energetice în valoare de circa 791 milioane de dolari, cu 12,6% mai mult ca în anul 2009, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Cota cea mai mare în importurile de resurse energetice revine produselor petroliere, valoarea cărora a constituit circa 428 milioane de dolari, în creştere cu 17,3% comparativ cu anul 2009. Pe locul doi se situează gazul natural şi produselor industriale obţinute din gaz, cu 340,4 milioane de dolari, în creştere cu 4,4%. Cea mai mare creştere de 80,2% a valorii importurilor de resurse energetice a avut-o cărbunele şi cocsul. Cota cărbunelui în balanţa energetică a Republicii Moldova este însă de doar 2-3%.

Conform raportului BNS în anul 2010 ţara noastră a importat şi energie electrică în valoare de doar 2,1 milioane de dolari. Datele statistice nu ia în calcul şi achiziţiile de curent electric de la Centrala electrică de la Cuciurgan (privatizată de către grupul rus Inter RAO UES), care asigură aproape 75% din consumul de electricitate a Republicii Moldova.
Potrivit estimărilor specialiştilor în anul 2010 Republica Moldova a achitat circa 170 milioane de dolari pentru energia electrică livrată, altfel spus valoarea reală a importurilor de resurse energetice a constituit circa 960 milioane de dolari.

Ţara noastră importă 95-96% din necesarul de resurse energetice şi doar 4-5% reprezintă producţia proprie.
Cei mai importanţi furnizori de resurse energetice în Republica Moldova sunt Rusia, România şi Ucraina.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: