65,7% din exporturile Republicii Moldova au mers în ţările UE şi 15,8% în CSI

65,7% din exporturile Republicii Moldova au mers în ţările UE şi 15,8% în CSI

Republica Moldova a exportat în primele unsprezece luni ale anului trecut mărfuri în valoare totală de 2,6 miliarde dolari, mai mult cu 3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 65,7% din totalul de exporturi au mers în ţările Uniunii Europene, faţă de 69,4% în 2018, iar în ţările CSI s-au exportat 15,8% din mărfuri, faţă de 15,5% în 2018, transmite IPN cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele statistice arată o creştere a exporturilor în Bulgaria, Elveţia, Republica Cehă, SUA, Malaysia, Polonia, Federaţia Rusă etc. În alte ţări, precum: Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Kazahstan, Arabia Saudită, Danemarca, sau Portugalia volumul de export s-a micşorat.

În ianuarie-octombrie 2019, importurile de mărfuri au crescut cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2018 şi au constituit 5,3 miliarde dolari. Din totalul importurilor 49,8% s-a făcut din ţările UE, cu 0,1 % mai puţin comparativ cu 2018. Din ţările CSI au venit 24,1% în total importuri, cu 0,7% mai puţin, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Au crescut importurile din Republica Cehă, Pakistan, Turcia, Vietnam, SUA şi s-au diminuat din Turkmenistan, Austria, Danemarca, Bulgaria, Chile sau Canada.

În ianuarie-noiembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2018, au sporit importurile de produse medicinale şi farmaceutice, aparate şi echipamente de telecomunicaţii şi pentru înregistrarea şi reproducerea sunetului şi imaginii, carne şi preparate din carne, instalaţii şi accesorii pentru instalaţii sanitare, de încălzit şi de iluminat etc. Au scăzut importurile de energie electrică, maşini şi aparate pentru prelucrarea metalelor, seminţe şi fructe oleaginoase, petrol şi produse înrudite sau minereuri metalifere şi deşeuri de metale.

Persoanele fizice au importat în primele unsprezece luni ale anului 2019 mărfuri şi produse în valoare de 191,5 milioane dolari, cu 16,5% mai mult în raport cu aceeaşi perioadă din anul 2018. Creşterea a fost condiţionată, în principal, de majorarea importurilor de autoturisme cu 19 %, cărora le-au revenit 82 % din importurile realizate de persoanele fizice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: