Zilele moldo-germane, la Chişinău

Zilele
moldo-germane, la Chişinău

Săptămâna culturală moldo-germană la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 15 mai, va  cuprinde mai multe evenimente care evidenţiază prezenţa Germaniei în istoria Basarabiei din anul 1814 până în prezent.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Acum 200 de ani, coloniştii nemţi au imigrat în Basarabia la invitaţia ţarului Alexandru I. În ucazul său era scris că e nevoie de oameni harnici pentru a dezvolta agricultura din Basarabia. După 1940, germanii basarabeni au fost repatriaţi din cauza colectivizării şi presiunilor Uniunii Sovietice”, a declarat ambasadorul Germaniei, Matthias Meyer.

Săptămâna va debuta cu inaugurarea bustului lui Carol Schmidt, primar al Chişinăului în anii 1877-1903. Monumentul realizat de către sculptorul moldovean Veaceslav Jigliţchi a fost finanţat de către administraţia locală din Mannhein, oraş înfrăţit cu municipiul Chişinău, cu susţinerea ambasadelor Germaniei şi Poloniei. Bustul va fi amplasat vizavi de Filarmonica Naţională, lângă casa memorială a lui Carol Schmidt. Potrivit ambasadorului, Carol Schmidt promova aceleaşi valori de care se vorbeşte şi astăzi: „ordinea infrastructurii, lupta împotriva corupţiei, şi menţinerea armoniei în comunităţile interetnice”.

Primari de legendă ai Chişinăului

Casa în care a locuit primarul Chişinăului Carol Schmidt a fost renovată

Un alt eveniment în cadrul acestei săptămâni festive va fi expoziţia „Urme germane în Republica Moldova 1814-2014. Tradiţie şi modernizare”, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei pe 12 mai. La vernisaj va fi prezent vicepreşedintele Bundestagului, Ulla Schmidt, şi preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman. Expoziţia are două teme centrale: fostele colonii germane situate pe actualul teritoriu al Republicii Moldova şi oraşul Chişinău pe timpul lui Carol Schmidt. Tot acolo, va fi prezentată cartea doamnei Ute Schmidt “Basarabia – Coloniştii germani de la Marea Neagră”, versiunea actualizată, tradusă în limba română, şi o biografie a primarului Carol Schmidt.

Nemţii originari din Marienfeld au revenit la baştina străbunilor

Moldovenii care au cucerit satul nemţilor

Pe 12 mai seara, la cinematograful „Gaudeamus“ va avea loc premiera filmului „Acasă, în Marienfeld“, produs de compania Moldova 1 în colaborare cu Deutsche Welle. Filmul documentează întâlnirea dintre urmaşii coloniştilor germani din satul Marienfield, raionul Cimişlia, cu locuitorii actuali ai satului.

Pe 13 mai, la Sala cu Orgă va avea loc un concert, unde, în premieră, va fi interpretată o compoziţie muzicală în cinstea lui Carol Schmidt. Tot aici vor răsuna şi melodii care se ascultau la Chişinău pe timpul primarului Schmidt. Intrarea la concert şi film este gratuită.

Săptămâna moldo-germană se va încheia cu o conferinţă de două zile,  organizată în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, la care vor participa savanţi din Germania şi Moldova. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările