Vinăriile din R. Moldova îşi aşteaptă oaspeţii pe 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO finewine.md
FOTO finewine.md

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova sărbătoreşte în premieră, la 14 noiembrie, Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol, pentru redresarea industriei turismului. Turiştii dornici de a face cunoştinţă cu tradiţia şi cultura regiunilor asociate strugurilor şi producţiei de vin sunt invitaţi să  marcheze Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol alături de vinării.

Persoanele sunt îndemnate să nu uite certificatul de vaccinare sau testul care dovedeşte că nu au infecţia COVID-19.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Sergiu Manea, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, a remarcat că Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol este sărbătorită din 2009, în a doua duminică a lunii noiembrie. Scopul acesteia este de a evidenţia cultura şi tradiţia acestor oraşe şi regiuni asociate cu cultura strugurilor şi producţia de vin, cum este Republica Moldova, un lider în acest domeniu. Potrivit lui, turismul vitivinicole este turismul care vizează gustarea, consumarea şi cumpărarea vinului direct la cramă şi poate include atât vizitele la crame, cât şi podgoriile, restaurantele celebre, festivaluri de vin. În ţările unde este dezvoltată cultura turismului şi a vinurilor, economia îşi revine treptat din pandemie.

Sergiu Manea consideră că sectorul vitivinicol este unul strategic şi are nevoie de o organizare mai bună, pe care mizează puternic. Este necesar de a fi rezolvată această problemă la nivel digital, să fie integrat turismul vitivinicol şi în alte domenii, astfel încât să poată face un salt calitativ care să contribuie la prosperitatea în continuare a turismului vitivinicol. Cu cât mai mulţi turişti vitează ţările producătoare de vin, cum e Republica Moldova, cu atât mai mult creşte exportul acestor produse, în special în ţările din care sosesc oaspeţii.

Parascovia Ignat, reprezentant al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, menţionează că turismul vitivinicol rămâne a fi cea mai importantă ramură prin aportul său  în economia Republica Moldova, datorită atracţiilor unice deţinătoare de recorduri Guinness, cum ar fi: Galeriile de la Mileştii Mici, galeriile subterane de la Cricova sau beciurile istorice Leuntea-Vin. Există destinaţii în stil francez care atrag turiştii din întreaga lume, crame mici care s-au dezvoltat în ultimii ani, chiar şi în context pandemic. Parascovia Ignat speră că din 2022 se va reveni la normalitate şi vor găzdui turişti din toate ţările. În 2019 au fost găzduiţi peste 240 de mii de turişti, ceea ce reprezintă 15% din numărul total de turişti care au traversat frontiera Republicii Moldova, lăsând în economia din ţară peste opt milioane de dolari.

Victoria David, reprezentantă a Ministerului Culturii, a declarat că instituţia salută iniţiativa Asociaţiei patronale a Industrie Turismului de a promova în Republica Moldova Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol. Turismul vitivinicol continuă să fie cartea de vizită a Republicii Moldova. Republica Moldova se manifestă prin formele sale specifice de turism, cum ar fi, turismul rural, cultural, religios, ecologic, balnear, de aventură, dar prioritar rămâne a fi turismul vitivinicol. Se ştie că 2% din suprafaţa mondială de viţă de vie se află în Republica Moldova, fiind una din primele 20 de ţări producătoare de vin din lume. Ocupă locul 13 în topul ţărilor exportatoare de vinuri. Moldova deţine două dintre cele mai mari crame şi colecţie de vinuri: Cricova şi Mileştii Mici.

Valeriu Mihaluţă, reprezentantul Chateau Vartely, a remarcat că sectorul vitivinicol este pregătit să facă faţă vizitatorilor care vin în ţară. Recent Chateau Vartely a fost câştigătorul unui concurs internaţional din Italia. Distincţia s-a oferit pentru implementarea unei proiecţii de lumini în sala de maturare a vinului, ceea ce face ca vinăria să fie mult mai atractivă. Iar Diana Vieru, manager turism la Castel Mimi, a menţionat că cei din sectorul turismului din Moldova au cu ce se mândri: cu istoria Moldovei. Sărbătoarea este importantă pentru Moldova.

Mihail Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Moldova, spune că vinul nu este doar o băutură, o licoare a lui Bachus, ci este o cultură care poate vorbi despre tradiţii, istorie. Un turism vitivinicol este nu doar un turism de băut, este un eveniment care poate include şi turism familial. Vinul poate vorbi mult despre destinaţii, obiceiuri şi gastronomie. E fericit că Moldova are un potenţial extraordinar de mare, având vinării mari şi mici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite