Scepticism în cazul rezultatului activităţii comisiei parlamentare privind Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Budeanschi spune că rezultatul activităţii comisiei parlamentare nu va fi unul deosebit
Dumitru Budeanschi spune că rezultatul activităţii comisiei parlamentare nu va fi unul deosebit

Experţii economici din Republica Moldova sunt sceptici faţă de viitorul rezultat al activităţii comisiei parlamentare pentru elucidarea cazului de la Banca de Economii. Unul dintre ei, directorul de programe al organizaţiei neguvernamentale specializate în cercetări economice şi de politici publice „Expert-grup”, Dumitru Budeanschi, spune că acesta nu va fi deloc unul deosebit.

”Nu există optimism că vom avea ceva deosebit în urma activităţii comisiei parlamentare pentru elucidarea cazului de la Banca de Economii”, a declarat Budeanschi în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Expertul îşi motivează temerile prin faptul că anterior au mai activat comisii speciale pentru elucidarea anumitor cazuri, inclusiv a evenimentelor din 7 aprilie 2009, care aşa şi nu au fost clarificate cum trebuie. „Tare mă tem că aceste discuţii se vor încheia, iar problemele care există în sistemul financiar-bancar au să rămână”, a spus expertul.

Budeanschi a adus critici în adresa Băncii Naţionale pentru că nu ar avea un sistem eficient de comunicare cu populaţia. „Dacă e să analizăm informaţiile oferite de BNM pe parcursul ultimilor trei ani, aceste mesaje de obicei aprofundează panica în rândurile populaţiei. Prima reacţie a unui cetăţean care aude un mesaj de la BNM este să se ducă la bancă şi să-şi scoată banii de la depozit. De vre-o trei ani anumite peroane interesate personal trâmbiţează că sistemul bancar din Moldova este în pericol. BNM nu a venit cu un mesaj clar ce se întâmplă, dar cred că situaţia nu este chiar aşa cum încearcă unii să o prezinte. Aşa că BNM trebuie să-şi revadă politica de comunicare cu cetăţenii”, a declarat expertul.

Dumitru Budeanschi consideră că este necesar să fie asigurată transparenţa tranzacţiilor bancare şi să fie implementat un mecanism care ar face imposibilă legalizarea banilor de provenienţă dubioasă. Totodată, este nevoie de reabilitarea imaginii sistemului bancar. „Atacurile raider din ultimii ani au ştirbit semnificativ imaginea şi credibilitatea sistemului bancar. Oamenii nu au încredere în bănci şi preferă să-şi păstreze economiile acasă. Totodată, lipsa încrederii îi sperie pe oamenii. BNM are pârghii suficiente să intervină. Ar trebui să aibă o atitudine mai dură şi faţă de casele de schimb valutar, care adesea speculează pe piaţa valutară”, a spus Budeanschi.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite