Rezultate alegeri locale Republica Moldova. Cine este Dorin Chirtoacă, câştigătorul fotoliului de primar al Chişinăului

Rezultate alegeri locale Republica Moldova. Cine este Dorin Chirtoacă, câştigătorul fotoliului de primar al Chişinăului

În urma alegerilor de astăzi, Dorin Chirtoacă câştigă al treilea mandat de primar al municipiului Chişinău FOTO: Arhiva Adevărul

Rezultate alegeri locale Republica Moldova. Dorin Chirtoacă a fost ales, în turul doi al alegerilor locale, desfăşurat în data de 28 iunie, primar al Chişinăului. „Adevărul Moldova“ vă spune cine este cel care va conduce Chişinăul în următorii patru ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dorin Chirtoacă s-a născut în 9 august 1978, în municipiul Chişinău, RSS Moldovenească, URSS. Cursul gimnazial l-a petrecut la liceul „Gheorghe Asachi“ din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1993, apoi a studiat la liceul „C. Negruzzi“ din Iaşi, pe care l-a absolvit în 1997, primind şi diploma de bacalaureat. În 2001 a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, obţinând diplomă de licenţă în Drept European. Între anii 2001–2001 a activat în calitate de redactor al emisiunii „Surprize-surprize“ al postului naţional de televiziune din România, TVR1. În perioada 2002–2003 a fost redactor-şef în cadrul aceleiaşi emisiuni. Între 2003–2005 a fost coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Din mai 2005, este vicepreşedinte al Partidului Liberal. A participat din partea Partidului Liberal la alegerile locale pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Pe 10 iulie 2005, Dorin Chirtoacă a acumulat 7,13% (11.091 de voturi), având al treilea rezultat. Alegerile au fost considerate nevalabile deoarece la ele au participat mai puţin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Urmează scrutinul din 27 noiembrie 2005, la care Dorin Chirtoacă obţine 25,14% (32.098) şi se plasează pe locul 2. Participarea electoratului la vot (22,42%) a fost sub limita de validare a alegerilor. La 11 decembrie 2005, la alegerile repetate, tânărul Dorin Chirtoacă acumulează 35,62% (45.299), având din nou al doilea rezultat după Vasile Ursu (candidat independent) care a obţinut 52,91%. Participarea la scrutin a fost de 22,62%, rată din nou insuficientă pentru a considera valabile alegerile, iar în urma acestora convocarea unui nou tur de scrutin a fost amânată pentru o perioadă nedetereminată.

Rezultate alegeri locale Republica Moldova. Chirtoacă, primar al Chişinăului din 2007

La alegerile locale generale din 3 iunie 2007, Dorin Chirtoacă participă din nou din partea PL, obţinând 24,37% din voturi, situându-se pe locul 2 şi trecând în turul doi unde a concurat cu primarul interimar Veaceslav Iordan (care obţinuse cu 3% doar mai mult). La finele acestor alegeri din 17 iunie 2007, în condiţiile coalizării majorităţii partidelor din opoziţie împotriva candidatului comunist, Dorin Chirtoacă a fost ales primar general al municipiului Chişinău cu 61.17% voturi.

La Congresul III al PL din 26 septembrie 2010 este ales în calitate de prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal. Din 17 iunie 2007 este primar general al municipiului Chişinău, obţinând victoria cu 61,17% în faţa candidatului comunist Veaceslav Iordan. Astfel, la vârsta 29 pe care o avea atunci, Dorin Chirtoacă devenise cel mai tânăr primar al unei capitale europene. După un an de activitate, Dorin Chirtoacă a ţinut o conferinţă de presă în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt prin care a făcut bilanţul activităţii după primul an de mandat. Anii 2007 şi 2008 au fost marcaţi de divergenţe între Dorin Chirtoacă, ca primar, şi autorităţile centrale comuniste. Astfel, în ajunul sărbătorilor de iarnă au apărut dispute în privinţa pomului de Crăciun. În 2007 bradul instalat de Primărie a "dispărut" peste noapte din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), iar în locul respectiv, Guvernul (comunist) a adus un alt brad. Atunci primăria a găsit bradul şi l-a adus în faţa sediului instituţie, ca pe 25 decembrie să organizeze şi un concert de Crăciun cu participarea maestrului Eugen Doga. În 2008 „problema bradului” a reapărut. Poliţia a "arestat" bradul care urma să fie instalat de către primărie în PMAN, în timp ce acesta era adus la Chişinău. Motivul invocat a fost lipsa unui aviz din partea Inspectoratului Ecologic de Stat şi că pomul trebuia supus unei expertize privind provenienţa.

În 2009, Chirtoacă a participat la ambele scrutine pentru alegerile parlamentare, fiind primul pe lista de candidaţi ai Partidului Liberal, însă ulterior a renunţat la mandatul obţinut pentru a-şi continua activitatea de primar de Chişinău. În 2011 a fost reales în funcţia de primar, învângându-l în turul doi de scrutin pe socialistul Igor Dodon.

Pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2014, Dorin Chirtoacă, de asemenea a degrevat din funcţie pentru un scurt timp pentru a se înscrie pe listele partidului la scrutin, iar ulterior a revenit în funcţie.
La alegerile locale din Chişinău din 14 iunie 2015, Chirtoacă s-a înscris în cursa electorală în ultima zi prevăzută de codul electoral (14 mai) după care a degrevat din funcţie pentru cele două luni de campanie electorală. În primul tur de scrutin el a acumulat 37,52%, fiind urmat de Zinaida Greceanîi (din partea Socialiştilor) cu 35,68%.

Dorin Chirtoacă este nepotul fraţilor Gheorghe Ghimpu şi Mihai Ghimpu, figuri importante în procesul de renaştere naţională a basarabenilor la sfârşitul anilor 1990.

Conform CV-ului propriu, Chirtoacă cunoaşte limbile: română - limbă maternă, franceză - avansat, engleză - avansat, rusă - avansat, germană - începător.

Pe 10 septembrie 2013 acesta a fost decorat la Castelul Peleş, de către Casa Regală a României, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Pe 26 martie 2014, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a acordat Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările