Republica Moldova va recepţiona primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 începând cu mijlocul lunii februarie

Republica Moldova va recepţiona primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 începând cu mijlocul lunii februarie

ImagiFOTO EPA EFE

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) şi 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. MSMPS a recepţionat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX sâmbătă, 30 ianuarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, care va asigura condiţiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanţului frig.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranşe, începând cu sfârşitul lunii februarie, pentru trimestrul I şi trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

În acest context, reamintim că, platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament şi Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană şi Franţa, ca răspuns la pandemia COVID-19.

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de ţări. Însă, la prima etapă, doar 18 ţări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Republica Moldova va recepţiona gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populaţie. Ulterior, ţara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preţ preferenţial. Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenţie, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările