PREMIERĂ A fost lansat Cinemaliga, locul amatorilor de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karizma, una dintre suporterii Cinemaliga
Karizma, una dintre suporterii Cinemaliga

De azi înainte, toți actorii, regizorii, producătorii și cinefilii din Moldova vor avea o comunitate de creație doar a lor.

Dacă vă întrebaţi care este semnificaţia filmuleţelor amuzante în care vedetele noastre povestesc păţanii şi manâncă mămăligă, aflaţi acum. Este vorba despre o amplă campanie de promovare a unui nou concept cultural, intitulat Cinemaliga. Termenul vine de la două noţiuni - cinema şi ligă.

Fondatorii asociaţiei, regizorul moldovean Vitalie Perciun şi producătorul Victor Medinschi, fostul manager al trupei Gândul Mâţei, spun că s-au inspirat din experienţa altor state. „Toată viaţa am lucrat în televiziune, apoi mi-am dat seama că abandonasem cu totul regia. Există ţări în care cinematografia stă la loc de cinste. Noi nu avem o industrie de profil, nu avem o legislaţie în vigoare şi sponsori generoşi, dar avem oameni care vor să facă filme", a motivat Vitalie Perciun, coordonatorul producţiei de succes „Nuntă în Basarabia".

UN FILM ÎN DOUĂ ZILE
Şirul de evenimente organizate de Cinemaliga va începe săptămâna viitoare, în perioada 3 - 7 iulie, cu o serie de traininguri moderate de specialişti de la noi. Programul de predare include 15 discipline, printre care tehnici de regie, film documentar, managementul în producţie, film artistic, scenografie şi drepturi de autor.

„Aşteptăm în jur de 500 de participanţi. Am primit enorm de multe propuneri de colaborare din partea altor colegi cu care nu am mai ţinut legătura. Vor participa reprezentanţi ai studiourilor de producţie de la noi - AltFilm, Simpals, Moldova Film sau YouBeSc Film, dar şi profesionişti în cinematografie - Virgil Mărgineanu, Igor Cobileanski, Dumitru Marian şi alţii. Unii vor veni cu echipamente, alţii cu sfaturi preţioase", a spus Victor Medinschi.

Ucenicii, care vor fi în cea mai mare parte studenţi de la Regie, Actorie sau Jurnalism, fotografi, cameramani şi simpli amatori de film, vor studia, într-un timp record de doar două zile, cu ce se mănâncă producţia de scurtmetraje. Ulterior, ei vor crea singuri câte un filmuleţ, pe care îl vor analiza împreună cu profesorii.

„Este o premieră pentru ţara noastră să faci filme în 48 de ore. Vom miza din start pe produs, apoi pe calitate. La fel, ne vom strădui ca aceste filme să nu se piardă prin sertare, ci să fie văzute de oameni. Pentru asta e suficient uneori doar de internet cu viteză bună", a precizat regizorul Vitalie Perciun. Campania este parțial finanţată de Ministerul Culturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite