Basarabeanca acuzată că şi-a plagiat teza de doctorat aproape 100% şi-a dat demisia de la Universitatea „Al. I. Cuza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesia Mihai şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de plagiat
Olesia Mihai şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de plagiat

Conferenţiarul Olesia Mihai, originară din Chişinău, care a fost acuzată de Integru.org că teza sa de doctorat ar fi aproape 100% plagiat, şi-a dat demisia de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, iar cazul său va ajunge pe masa comisiilor de specialitate şi de etică din instituţie.

Potrivit decanului Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEEA), Dinu Airinei, basarabeanca, promovată la gradul de conferenţiar de la cel de lector în luna ianuarie, şi-a dat demisia din cadrul universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, unde le preda cursuri de engleză pentru afaceri studenţilor de la FEEA.

Profesor de 10 ani la „Al. I. Cuza“

Contactată de  „Adevărul“, Olesia Mihai a refuzat să ofere un punct de vedere propriu referitor la acuzaţiile de plagiat lansate săptămâna trecută sau la menţinerea ei la catedră în continuare, spunând doar că „va apărea o poziţie oficială pe această temă“.

Demisia ei va trebui să fie avizată de către conducerea universitaţii, cu care cadrul didactic are relaţii contractuale de aproximativ 10 ani.

Acuzaţii de plagiat dintr-o lucrare-microfilm, disponibilă doar contra cost

Dr. Olesia Mihai (fostă Lupu), lector la Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi, „a plagiat in extenso în teza de doctorat (aprilie 2005, pe atunci student doctorand), intitulată „Medieval Tradition in Geoffrey Chaucer’s Writings“, din teza de doctorat din 1981 a Prof. Jay W. Ruud, la acel timp la University of Wisconsin, Milwaukee, USA“, potrivit unui dosar publicat săptămâna trecută de cei de la integru.org.

Aceştia îşi bazează acuzaţia pe părerile primite de la patru experţi independenţi, profesori universitari americani, inclusiv de la autorul lucrării originale, care ar fi fost preluată aproape integral, sute de pagini, 98% spun ei, prin metoda copy-paste în lucrarea de doctorat a Olesiei Mihai.

„Este de menţionat de asemenea că teza Prof. Ruud este disponibilă doar pe un suport microfilm şi nu este disponibilă online în format electronic. Ea se poate doar cumpăra de la ProQuest“, mai precizează integru.org.
Mai mult, spun ei, din CV-ul Olesiei Mihai şi de pe pagina universităţii aflăm că în 2009 ea a publicat o carte (în limba română – n.r.) cu acelaşi titlu: Lupu, O., Tradiţia medievală în scrierile lui Geoffrey Chaucer, Editura Sedcom Libris, Iasi, România, 2009, ce aparent acum se vinde în librării.

Ce spune autorul lucrării originale

Profesorul Jay Ruud, de la Departamentul de Engleză al Universităţii Central Arkansas, SUA şi autorul textului original, din 1981, spune că acest material „nu respectă niciun fel de normă, această persoană a copiat pur şi simplu dizertaţia mea, în cele mai multe cazuri mot a mot, pe sute de pagini“. „Nimic din această lucrare nu este legitim, nu a fost nicio încercare a plagiatorului de a adăuga elemente de cercetare originale sau să ofere credit autorului real“, a mai adăugat acesta.

Profesorul susţine că universitatea care i-a conferit Olesiei Mihai titlul de doctor ar trebui să fie notificată că a obţinut diploma pe o bază falsă, ca şi editura Garland Press, unde el a publicat lucrarea originală, pentru a putea demara acţiunea în instanţă.

„Plagiat în alb şi negru“

Şi ceilalţi trei profesori care au formulat opinii pe baza acuzaţiilor lansate de integru.org susţin că este un caz de plagiat de tip „copy-paste“. Profesorul Jocelyn Wogan-Browne, de la Departamentul de Engleză al Universităţii Fordham, SUA, este de părere că lucrarea suspectată de plagiat „violează toate normele de integritate academică din domeniu“: „Din păcate, este un caz flagrant de plagiat în alb şi negru“.
„Un caz clar de plagiat total şi direct. (...) Nu e un caz deloc subtil, o dată identificată sursa, şi un copil ar putea observa că este o lucrare care a primit pur şi simplu un nou nume dat lucrării scrise de altă persoană“, spune profesorul Andrew Galloway, de la Departamentul de Literatură Comparată a Universităţii Cornell, SUA.

„Cut&paste“

Mai mult, profesorul Howell Chickering, de la Departamentul de Engleză – Studii Europene a Colegiului Amherst, SUA, consideră că lucrarea incriminată este „plagiat evident de tip cut&paste“ şi, ca atare, nu corespunde niciunei norme în domeniu. Expertul susţine că autoarei ar trebui să-i fie retrasă  funcţia universitară, la pachet cu titlul de doctor, mai ales că plagiatul a fost dus mai departe, prin traducerea lucrării şi publicarea ei în limba română, ca operă proprie.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite