UPDATE, FOTO, VIDEO 32 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Leuşeni sunt reţinuţi de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi vameşi sunt audiaţi de anchetatori, la Centrul Naţional Anticorupţie Foto: Tudor Iovu
Mai mulţi vameşi sunt audiaţi de anchetatori, la Centrul Naţional Anticorupţie Foto: Tudor Iovu

Procurorii Anticorupţie din Moldova şi din România au descins simultan în această dimineaţă la posturile vamale Leuşeni şi Albiţa, unde au făcut peste 100 de percheziţii în birourile poliţiştilor de frontieră şi ale vameşilor, în maşinile şi vilele acestora. 23 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră români şi 32 de moldoveni sunt bănuiţi pentru corupere pasivă.

UPDATE, ora 15.39: Descinderile anchetatorilor moldoveni şi români la punctul vamal Leuşeni şi, respectiv, la Albiţa, au avut loc simultan la ora 6.30, imediat după ce un angajat al Serviciului Vamal din Moldova a acceptat mita oferită de un ofiţer sub acoperire. „Au fost efectuate 27 de percheziţii în diverse birouri de la vama Leuşeni şi 53 de percheziţii la domiciliile vameşilor şi ai poliţiştilor de frontieră care au primit bani în mai multe valute“, a susţinut procurorul Eduard Harunjen.

UPDATE, ora 15.09: Şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu, a declarat astăzi că, în total, au fost reţinuţi 32 de angajaţi de la postul vamal Leuşeni. E vorba despre 13 poliţişti de frontieră şi 19 vameşi.

Procurorul Eduard Harunjen, care instrumentează acest caz, a precizat că persoana cu cel mai înalt grad implicată în acest incident este şeful de tură al serviciului vamal. În urma percheziţiilor au fost descoperite sume nejustificate în valoare de peste 100.000 de lei şi peste câteva zeci de mii de euro.

UPDATE, ora 14.53: Procurorul Eduard Harunjen a declarat pentru „Adevărul“ că şoferii plăteau mită atât vameşilor de la postul românesc Albiţa, cât şi celor de la Leuşeni, într-un singur transport.

„Câteodată vameşii noştri şi cei de la Albiţa percepeau această dijmă alternativ, de la un transport la altul. În funcţie de cât de importantă era marfa sau de cât de încărcat era vehiculul, şoferii plăteau până la 200-300 de euro. Vameşii au la dispoziţie şapte mijloace de verificare a maşinilor. Cea mai blăndă pentru şoferi se rezumă la declaraţia vamală şi ceea ce spune şoferul, iar cea mai drastică e atunci când transportul e tras pe dreapta, se dă toată marfa jos, este inventariată, iar vehiculul e dezmembrat. Şoferii dădeau mită pentru a fi controlaţi cât mai simplu“, a mai spus procurorul Harunjen. Acesta a adăugat că şoferii plăteau această mită în euro, dolari SUA, lei româneşti şi-n lire sterline.

UPDATE, ora 13.25: 32 de învinuiţi luaţi de la postul vamal Albiţa au fost duşi pentru audieri la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui, cel mai probabil, urmând ca apoi să ajungă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Iaşi.

UPDATE, ora 12.37: Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi, circa 30 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră sunt audiaţi în legătură cu acest dosar penal.

UPDATE ora 11.28: Traficul rutier în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa s-a reluat pentru autoturisme şi transportul de persoane, circulaţia fiind în continuare închisă pentru transportul de mărfuri. Practic, reluarea traficului în cea mai mare vamă de frontiera de est a României s-a făcut odată cu schimbul de tură la Poliţia de Frontieră. „Traficul a fost reluat pentru persoane fizice, însemnând turisme şi transport de călători. În schimb, deocamdată, traficul se menţine blocat pentru autocamioane, pe transport de mărfuri“, a declarat Vasile Cernat, şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.

UPDATE, ora 11.18: Trei dube ale mascaţilor români care au descins la Albiţa au plecat din punctul vamal, în jurul orei 10.45, cu mai mulţi suspecţi, care urmează să fie audiaţi.

FOTO: Mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi sunt audiaţi de procurorii anticorupţie

audieri

UPDATE, ora 11.03: „Au fost făcute percheziţii la peste 50 de adrese, unde au fost găsite sume de zeci de mii de euro. Bănuim că este o schemă frauduloasă în complicitate cu colaboratorii din România. Şase colaboratori vamali şi patru poliţişti de frontieră au fost duşi la sediul CNA de la Chişinău pentru audieri“, a declarat procurorul Anticorupţie Eduard Harunjen. La descinderea de pe partea moldovească au participat peste 200 de procurori şi ofiţeri anticorupţie.

„Doar pe parcursul lunii septembrie au fost desfăşurate 50 de anchete de serviciu în care au fost vizaţi peste 90 de colaboratori“, a spus Victor Pârţac, şeful Direcţiei Securitate Internă din cadrul Serviciului Vamal.

Vezi aici clipul descinderii mascaţilor de la CNA în vama Leuşeni:

UPDATE, ora 10.51: Potrivit anchetatorilor, dosarul a pornit de la o cauză penală ce privea un caz de extorcare, în timpul cercetărilor aflându-se că era o schemă bine pusă la punct. Vameşii se pare că ar fi perceput diferite taxe, între 50 şi 100 de euro, de la şoferii de microbuze, pentru a nu verifica pachetele trimise din străinătate. În reţea, lucrătorii din Republica Moldova ar fi lucrat cu cei din România.

UPDATE, ora 10.36: În România, acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie vine la aproape trei ani de când mai mulţi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi pentru luare de mită, tot în urma unor astfel de descinderi.

UPDATE, ora 9.51: Mai multe echipaje ale Inspectoratului Naţional de Patrulare au fost dislocate pe traseul Chişinău-Leuşeni pentru a redirecţiona transportul de mare tonaj care se îndreaptă spre punctul de trecere Leuşeni.

UPDATE, ora 9.47: La această oră traficul rutier din Vama Albiţa este blocat în ambele sensuri.

Mai mulţi ofiţeri anticorupţie din Republica Moldova au descins în această dimineaţă la Biroul Vamal Leuşeni, unde fac percheziţii în oficiile vameşilor. Potrivit procurorului Eduard Harunjen, mai multe persoane au fost escortate la sediul Procuraturii Anticorupţie, pentru audieri.

„Mai mult de 30 de percheziţii sunt desfăşurate în Moldova. Acestea au avut loc în birourile de serviciu ale Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal, la domicilii şi în automobilele vameşilor şi ale agenţilor rutieri. Asupra lor au fost depistate mai multe mijloace băneşti. În funcţie de calificare, aceştia ar putea fi pedepsiţi cu până la 7 ani de închisoare, amendă de până la 60.000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani“, a declarat Harunjen.

Şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, a spus însă că e vorba despre cinci sau şase suspectate de corupere pasivă, pentru faptul că ar fi permis trecerea ilegală de mărfuri pe ambele sensuri de trecere ale punctului vamal. „Anterior a fost schimbat un schimb de informaţii între securitatea internă a Poliţiei de Frontieră şi CNA şi azi dimineaţă au avut loc descinderi. Au fost percheziţii în birourile Poliţiei de Frontieră, dar şi la domiciliile unor colaboratori. Sunt planificate şi alte acţiuni de amploare, dar nu vă pot da date acum“, a precizat Purice.

100 de capturi cu mărfuri de contrabandă şi două dosare penale sunt primele rezultate ale operaţiunii antifraudă desfăşurate de Serviciul Vamal

După mai multe ore în care traficul rutier la punctul vamal Albiţa-Leuşeni a fost suspendat, circulaţia peste Prut a fost reluată. „Activitatea punctului vamal Leuşeni este reluată. Sunt pregătiţi colaboratori de rezervă pentru ca cetăţenii să nu mai aştepte în vamă. Acum aşteaptă în jur de 10 automobile. Nu a fost un flux mare de mijloace de transport, dar Serviciul Vamal este pregătit pentru a face faţă“, a spus Alina Şargu, şeful serviciului de presă al Serviciului Vamal.

27 de percheziţii în România

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie desfăşoară cercetări într-o cauză penală complexă, instrumentată în comun cu Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Moldova privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie referitoare la transporturile de mărfuri peste frontiera de est, anunţă serviciul de presă al DNA din România. 

În această dimineaţă s-au desfăşurat 27 de percheziţii la domiciliul unor persoane şi în alte localităţi aflate în judeţele Iaşi şi Vaslui. În această cauză penală sunt vizate mai multe persoane, Faţă de 23 dintre acestea a fost dispusă începerea urmăririi penale. La această acţiune au fost implicate Jandarmeria Română, Inspectoratul General al Poliţiei din România şi Serviciul Român de Informaţii. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite